Monica Macovei: USL vrea învrăjbirea magistraților pe principiul „dezbină și stăpânește”

Data publicării:
5258028 20mediafax 20foto 20stefan 20micsik-43269

„Principiul după care acționează în aceste zile USL pare să fie divide et impera. Sau, mai exact: dacă nu poți să-i stăpânești, dezbină-i, inițiat de ministrul Mona Pivniceru, executorul dorințelor USL, și susținut de diverși membri USL pe plan mediatic”, scrie Monica Macovei.

„Asistăm în ultimele zile la un atac sistematic asupra unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. CSM a dat dovadă că poate fi unit atunci când este vorba de respingerea propunerilor făcute de ministrul Justiției, Mona Pivniceru, pentru funcțiile de Procuror General și procuror șef DNA. Toată țara a văzut prestația mediocră a candidaților propuși de Pivniceru. Avizul negativ motivat al CSM de respingere a acestor candidaturi nu lasă loc interpretărilor, dar acest aviz negativ a lovit interesul USL de acaparare a justiției. Cred că de aceea USL a pornit acțiunea “dezbină-i ca să îi stăpânești”, adaugă Macovei.

„CSM a început să devină o instituție apreciată atât de Comisia Europeană, cât și de Comisia de la Veneția pentru că și-a înțeles în ultima perioadă rolul de apărător la nivel public al independenței justiției în fața celorlalte două puteri. Judecătorii și procurorii din CSM trebuie să fie mândri de aceasta. Sunt datori să continue și să nu compromită progresul astfel realizat”, consideră Monica Macovei.

„Pare tot mai clar că cineva își dorește subjugarea justiției, inclusiv a CSM, ca parte a sistemului, și mă întreb cine are interesul să dezbine CSM? Cine are interesul să-i asmută unii împotriva altora pe judecători și procurori?”, se întreabă ea.

„Eu văd un singur răspuns: aceasta este strategia USL pentru a-și subordona justiția. Iar judecătorii, procurorii și întreaga societate trebuie să se opună acestui regres”, conchide Monica Macovei.

Monica Macovei va fi prezentă vineri în emisiunea „Jurnal de seară” moderată de Cosmin Prelipceanu, la Digi24, de la ora 20.00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri