Numărul corupților condamnați a crescut. Peste o mie de persoane au fost condamnate definitiv în 2013

Data publicării:
fenechiu-2

La sfârşitul anului 2013, DNA raporta condamnări în 242 de dosare, faţă de 214, câte au fost înregistrate în 2012. O creştere importantă se observă în ceea ce priveşte numărul condamnaţilor pentru luare sau dare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă – peste 1.000 de persoane, faţă de peste 700 în 2012.

Semnificative sunt şi datele legate de magistraţii condamnaţi pentru corupţie. Zece judecători şi procurori au fost pedepsiţi pentru încălcarea legii, faţă de cinci, în 2012. Constant a rămas însă numărul demnitarilor găsiţi vinovaţi pentru corupţie - opt foşti membri ai Parlamentului sau Guvernului atât în 2013, cât şi în 2012.

Anul trecut a punctat o premieră - condamnarea unui ministru în funcţie. Este vorba despre Relu Fenechiu, care ocupa, în momentul în care a primit cinci ani de închisoare, portofoliul de la Transporturi.

Decizia a rămas definitivă la începutul acestui an, aşa că Relu Fenechiu este în prezent încarcerat în Penitenciarul Iaşi.

Un alt mare dosar de corupţie, „Caltaboşul”, început în 2007, s-a încheiat definitiv anul trecut. Doi foşti miniştri ai Agriculturii, Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, au ajuns în 2013 în spatele gratiilor. La închisoare a ajuns şi fostul senator PSD, Cătălin Voicu.

Un deputat jurist, ales de mai puţin de jumătate de an, a ajuns din Palatul Parlamentului direct în Penitenciarul Rahova. George Becali a fost condamnat la închisoare cu executare în două dosare de corupţie.

Alături de fostul parlamentar au fost încarceraţi un fost ministru al Apărării şi un fost şef de stat major.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri