Sari la conținut

Politicieni condamnați pentru a da exemplu

Instanţa supremă explică, în decizia prin care Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare cu suspendare, ca această hotărâre trebuie avuta în vedere şi de alţi lideri politici implicaţi în organizarea campaniilor electorale.

„Înalta Curte apreciază că pronunţarea soluţiei de condamnare constituie pentru inculpat (Liviu Dragnea, n.r.) un avertisment sever şi suficient cu privire la conduita pe care trebuie să o aibă orice lider politic într-o campanie electorală”, se arată în motivarea ÎCCJ.

Pe de altă parte, instanţa arată că acuzaţia DNA, potrivit căreia sistemul informatic al social-democraţilor era folosit pentru a contabiliza modul în care s-a votat, nu doar prezenţa, nu a fost dovedită şi nici măcar investigată suficient.

La rândul său, liderul social-democrat spunea, încă înainte de anunţarea deciziei instanţei, că o condamnare în cazul său ar afecta modul în care se organizează alegerile democratice.

Există acum creat un precedent periculos pentru oricine doreşte să facă în România campanie electorală, indiferent la ce nivel, local, judeţean sau naţional. Există un precedent periculos care poate afecta în opinia mea democraţia şi libertatea partidelor politice de a îndemna oamenii să vină la vot”, declara fostul vicepremier.

Cazul lui Adrian Nastase, trimis în două rânduri după gratii, a fost închis cu motivări similare. „Curtea reţine că exemplul inculpaţilor (...) trebuie să reprezinte un puternic semnal de alarmă în primul rând pentru toţi reprezentanţii clasei politice din România, în sensul că ei nu sunt mai presus de lege”, se arată în motivarea din dosarul Trofeul Calităţii.

Numai că, odată eliberat din penitenciar, Adrian Năstase a dat de înţeles că decizia judecătorilor nu a avut vreun efect asupra sa.

Am rămas același. Încercările din ultimii ani cred că mai curând m-au întărit”, a declarat fostul premier, după eliberare.

Avertismente similare au fost transmise de judecători şi prin motivarea condamnării fostului senator Cătălin Voicu. De altfel, cazul parlamentarului a marcat o dublă premieră - primul ales adus cu mandat la DNA şi primul care a ajuns în arest în timp ce era senator. 

Pe aceeași temă