Primă reacție din PSD după anunțul lui Iohannis: Referendumul nu are nicio putere legislativă

Data actualizării: Data publicării:
gabriel zetea

Gabriel Zetea, președintele PSD Maramureș, a declarat că referendumul pe Justiție convocat de președintele Klaus Iohannis este unul consultativ, iar aleșii puterii nu sunt obligați să modifice legea, indiferent de votul poporului. De asemenea, Zetea l-a acuzat pe Klaus Iohannis că se folosește de referendum pentru a deturna atenția și a ajuta Opoziția la alegerile europarlamentare care vor avea loc în aceeași zi, pe 26 mai.

 

Gabriel Zetea, PSD: Eu sunt de acord cu aproape orice tip de întrebare legată de independența justiției, mai ales că despre amnistie și grațiere nu țin minte să se mai fi vorbit. Este o ciorbă reîncălzită cu care președintele încearcă să ajute Opoziția, pentru că asta a fost tema de atac a Opoziției la adresa PSD: amnistia și grațierea.

Alice Iacobescu: Acestea au fost temele furnizate de PSD, nu au apărut pe agendă subit.

Gabriel Zetea, PSD: Eu cred că au apărut pe agendă intenționat și au fost menținute acolo intenționat. Eu pot să vă spun un singur lucru: mă simt extrem de jignit de afirmațiile președintelui Iohannis. Președintele spune așa: pesediștii au atât de multe probleme penale! Care pesediști, domnule Iohannis? Eu sunt președinte PSD Maramureș, care are 9.000 de membri de partid. Niciun membru nu are probleme penale. Niciunul!

Alice Iacobescu: Acest referendum prezintă o temă generală pentru toți.

Gabriel Zetea, PSD: Nu este adevărat. Președintele intră cu picioarele în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Președintele deturnează atenția de la temele reale. Să faci un referendum despre amnistie și grațiere, care nu există, nimeni nu își dorește, arată doar intențiile ascunse ale președintelui de a intra în campania electorală, de a deturna atenția de la ce ne doare.

Alice Iacobescu: Credeți că nu ne doare faptul că există o amenințare continuă că se vor emite OUG prin care fie vor fi dezincriminate fapte, fie vor fi scăzute pedepse pentru infractori și perioade de prescripție?

Gabriel Zetea, PSD: Atâta vreme cât premierul Dăncilă a anunțat că astfel de OUG vor fi făcute cu specialiști de la Comisia Europeană, și acest lucru se întâmplă, se discută pe lege și există comisii... Altfel, putem face în felul următor: orice modificare legislativă să fie făcută prin referendum. Să blocăm această țară, să blocăm toate prerogativele guvernului, ale parlamentului și să vedem cum putem conduce această țară.

Alice Iacobescu: Dacă s-ar interzice amnistia și grațierea pentru corupți, prerogativele cărei instituții ar fi afectate?

Gabriel Zetea, PSD: Dar nu se interzice! Încă o dată: nu se interzice. Pentru că este vorba despre un referendum consultativ. Nu are nicio putere acest referendum în ceea ce privește legislația.

Alice Iacobescu: Cum rămâne atunci cu suveranitatea poporului?

Gabriel Zetea, PSD: Eu vă spun că acest referendum, care nu este de modificare a Constituției, este la fel cu cel făcut de Traian Băsescu pentru 300 de parlamentari. Același tip. Eu nu știu să fie 300 de parlamentari în România. Deci un referendum consultativ nu are puterea de a schimba legea.

Puteți urmări întreg dialogul în clipul video de mai sus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri