Procuror urmărit penal pentru luare de mită, suspendat din funcție

Data publicării:
dna 20usa 20sigla 205365726 20mediafax 20foto 20liviu 20adascalitei-46731

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus extinderea cercetărilor, începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale față de Dumitru Cătălin Vlad, procuror la Parchetul Curții de Apel București, fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu, ulterior procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București (la data comiterii faptelor), pentru luare de mită, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, instigare la infracțiunea de spălare de bani și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual.

În aceași cauză este urmărită penală și mama lui, Niculina Vlad, pentru complicitate la infracțiunea de luare de mită, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, participație improprie la infracțiunea de fals intelectual și spălare de bani.

Conform ordonanței de punere în mișcare a urmăririi penale, procurorul a primit, în aprilie 2009, de la un denunțător, cu titlu de mită, un teren în suprafață de 1.000 de metri pătrați situat în intravilanul comunei Jilava, pentru a instrumenta favorabil un dosar penal în care denunțătorul avea calitatea de reclamant.

Inculpatul Vlad Dumitru Cătălin a dobândit acest teren prin intermediul mamei sale Rădulescu (Vlad) Niculina care a semnat, în calitate de cumpărător, un contract de vânzare – cumpărare în formă autentică, tocmai pentru a crea aparența de legalitate menită să disimuleze primirea acestui teren cu titlu de mită. Acest teren, în valoare de 70.000 de euro, a fost achitat de denunțător prin intermediar, arată procurorii DNA.

Față de inculpații Vlad Dumitru Cătălin și Vlad (Rădulescu) Niculina procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile.

În şedinţa de azi, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus suspendarea din funcţia de procuror, începând cu data de 30 ianuarie 2013, a domnului Vlad Dumitru Cătălin, procuror la PCA Bucureşti, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa. Solicitarea de suspendare a fost prezentată Secţiei pentru procurori a CSM de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie, pentru infracţiuni aflate în competenţa acesteia.

Punerea în mișcare a acțiunii penale față de cei doi vine în ontextul extinderii cercetărilor efectuate de procurorii DNA în cazul inculpatului Tomiță Ionuț Neagu, fost prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, apoi în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri