Sari la conținut

PSD și ALDE, nimic în legile justiției care să stopeze fuga inculpaților din țară

PSD şi ALDE au modificat Legile Justiţiei, însă nu au adus nicio prevedere care să stopeze o tendinţă cât se poate de clară: politicieni sau oameni de afaceri, condamnaţi sau aproape de condamnare, pleacă din ţară chiar înainte de pronunţarea sentinţei. Chiar şi atunci când au interdicţie să treacă graniţa.

Pe cei condamnaţi definitiv la închisoare cu executare, autorităţile se străduiesc să-i aducă înapoi în România, dar fără prea mare succes. Venim acum cu exemple cât se poate de clare... Elena Udrea şi Alina Bica, au fost fotografiate relaxându-se în Costa Rica - în condiţiile în care fostul ministru are o condamnare în primă instanţă, la fel ca şi fosta şefă a DIICOT. De precizat că Alina Bica nu s-a mai prezentat la ultimele termene din dosarele sale, pe motiv că ar avea probleme de sănătate.

Azi trebuia să fie ziua deciziei finale în dosarul în care Mircea şi Vlad Cosma au fost condamnaţi în primă instanţă. Cei doi au aşteptat verdictul în Italia... doar că judecătorii au amânat pronunţarea pentru 22 martie. Rămâne de văzut unde vor fi atunci membrii familiei Cosma, una extrem de critică la adresa DNA, la fel ca şi fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, inculpat în cinci dosare şi, în prezent, greu de extrădat din Serbia.

O destinaţie mult mai îndepărată a ales Radu Mazăre şi el cu multe anchete penale pe numele său, dar şi cu o condamnare provizorie într-un proces - patru ani de închisoare cu suspendare. Fostul primar din Constanţa a transmis că e în Madagascar.

Şi încă un exemplu - inculpat într-un dosar pentru complicitate la luare şi dare de mită, omul de afaceri Elan Schwartzenberg pare că aşteaptă verdictul în Israel.

Câteva persoane care nu s-au mai prezentat la termenele de judecată:

Elena Udrea - Costa Rica
Condamnată în primă instanţă la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute.

Alina Bica - Costa Rica
Condamnată în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru favorizarea făptuitorului.

Mircea Cosma - Italia
Condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru o mită de un milion de euro.

Sebastian Ghiţă - Serbia
Inculpat în cinci dosare. Printre altele este acuzat de trafic de influenţă.

Radu Mazăre - Madagascar
Condamnat în primă instanţă la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.
Inculpat în șase dosare pentru abuz în serviciu.

Elan Schwartzenberg - Israel
Inculpat într-un dosar în care este acuzat de complicitate la luare şi dare de mită.

Augustin Lazăr: Nimeni nu poate dormi liniştit pe perna lui dacă are un mandat de executare, chiar dacă se află la mii de kilometri de România

Procurorul general Augustin Lazăr este de părere că nimeni nu poate scăpa de răspunderea penală şi de executarea unei pedepse date de o instanţă din România, chiar dacă se află la mii de kilometri de ţară.

Nimeni, dacă pleacă undeva, nimeni nu se poate asigura că a scăpat de a răspunde penal, de a executa o pedeapsă care a fost dată de o instanţă din România. Nu are unde să fugă”, a spus Augustin Lazăr într-un interviu acordat Digi24.

Procurorul general afirmă că există cooperare între toate organele judiciare din lume, astfel că „nimeni nu poate dormi liniştit pe perna lui” dacă există un mandat de executare pe numele său.

„Vedeţi că trăim într-o lume foarte globalizată, în care există o cooperare judiciară internaţională formidabilă, în care cererile de comisie rogatorie se trimit pe net, imediat, mandatele de executare a pedepselor sunt comunicate instant la autoritatea judiciară competentă. Există cooperare între toate organele judiciare din lume, nimeni nu poate dormi liniştit pe perna lui dacă are un mandat de executare, chiar dacă se află la mii de kilometri de România”, a spus Lazăr.

Pe aceeași temă