Raportul ministrului Justiției nu exclude revocarea, în viitor, a procurorilor șefi

Data actualizării: Data publicării:
170223_COTROCENI_MINISTRI_NOI_JUST_tudorel toader_32_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Justiţiei nu propune în acest moment revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi şi a lui Augustin Lazăr. Anunţul a venit din partea lui Tudorel Toader după trei sferturi de oră de critici la adresa celor doi procurori-şefi şi a anchetei în cazul Ordonanţei 13. Şeful de la Justiţie a precizat că el a fost autorul evaluării, transpusă într-un raport de 19 pagini. Ultima frază a documentului arată însă că posibilitatea revocării rămâne pe masă, dacă monitorizarea procurorilor va avea „rezultate negative”.

170223_COTROCENI_MINISTRI_NOI_JUST_tudorel toader_32_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Evaluând toţi factorii de constituţionalitate, am apreciat că în acest moment nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a procurorului general, respectiv a procurorului şef DNA”, a spus ministrul Justiției.

Până la acest anunţ, tot discursul Ministrului Justiţiei părea să ducă spre o soluţie de sancţionare a procurorului şef al DNA şi a procurorului general. Tudorel Toader a expus, vreme de 45 de minute, neregulile constatate de Curtea Constituţională şi de el, în cazul anchetei privind Ordonanţa de Urgenţă 13.

Echivalează cu o încălcare gravă a principiului separaţiei puterilor în stat. Ministerul Public a creat o presiune asupra membrilor Guvernului, având drept consecinţă intimidarea şi descurajarea legiuitorului delegat de a-şi îndeplini atribuţiile constituţionale”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a precizat că el însuși s-a ocupat de evaluarea şefei DNA şi a procurorului general, măsură anunţată acum mai mult de două săptămâni.

Eu personal am realizat evaluarea. Am realizat evaluarea fără niciun fel de presiune sau ingerinţă. Nu am verificat soluţii din dosar”, a spus el.

Tudorel Toader a mai anunţat şi crearea unui mecanism prin care să monitorizeze activitatea celor două parchete. În funcție de rezultatele acestor evaluări, se poate repune în discuție revocarea celor doi șefi de parchete, se arată în raport.

Rezultatele negative pe linia acestei raportări pot repune în discuție în viitor, în raport de faptele constatate, oportunitatea revocării conducătorilor instituțiilor vizate ori a altor măsuri instituționale, în conformitate cu Constituția și legea”, potrivit documentului.

Descărcați AICI raportul ministrului Justiției. 

La scurt timp de la anunţul că Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr nu au funcţiile în pericol, a venit şi o reacţie din partea preşedintelui ţării.

„Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea sub ochiul ministrului Justiţiei, ceea ce este un lucru bun şi chiar mă aştept de la domnul ministru să sprijine Ministerul Public, pe procurorul general, pe procurorul şef al DNA, procurorul şef DIICOT ca să îşi îndeplinească mai bine misiunile”, a spus președintele.

Evaluarea procurorilor şefi a început după ce Curtea Constituţională a constatat un conflict juridic între Guvern şi DNA, pentru că procurorii anticorupţie au început o anchetă care viza modul în care a fost elaborată şi adoptată controversata Ordonanţă 13. De la Direcţia Naţională Anticorupţie, dosarul s-a mutat la Parchetul General, care investighează posibila comitere a cinci infracţiuni, printre care sustragere de înscrisuri.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri