Reacția DNA după raportul MCV, care notează o scădere a luptei anticorupție

Data publicării:
sigla dna
FOTO: Agerpres

Direcția Națională Anticorupție arată că e nevoie de un cadru legislativ care să garanteze independența instituțiilor judiciare și eficiența combaterii corupției la nivel înalt. Este o reacție la cel mai recent raport MCV, care critică aspru România pentru „involuțiile” din ultimii ani și pentru scăderea luptei anticorupție.

Raportul remarcă faptul că, de la ultima evaluare ce a avut loc în noiembrie 2018, în pofida faptului că Direcția Națională Anticorupție și Înalta Curte de Casație și Justiție au continuat să investigheze și să sancționeze faptele de corupție la nivel înalt, demonstrând profesionalism în împrejurări foarte dificile, atacurile împotriva activității lor, modificările succesive aduse cadrului legislativ aplicabil și posibilitatea punerii la îndoială a autorității deciziilor definitive ridică probleme asupra sustenabilității rezultatelor în lupta împotriva corupției la nivel înalt”, se arată într-un comunicat al DNA.

Raportul remarcă semne că presiunea continuă la care au fost supuse instituțiile cheie în combaterea corupției, între care DNA, a avut un impact negativ. Un exemplu se referă la modificările aduse legilor justiției ce au inclus schimbări majore cu privire la cerințele de vechime, cu impact asupra capacității DNA de a funcționa. Documentul apreciază conducerea DNA pentru faptul că a reușit cu succes să mențină activitatea instituției, dar observă că natura provizorie a numirilor interimare la vârful instituțiilor judiciare dă o notă de incertitudine și vulnerabilitate”, potrivit comunicatului.

DNA își exprimă convingerea că rolul său nu poate să fie desfășurat decât într-un context în care cadrul legislativ și de construcție instituțională garantează independența instituțiilor judiciare și eficiența combaterii corupției la nivel înalt”, mai arată instituția.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri