Sari la conținut

Rovana Plumb, anchetată de Parchetul general pentru abuz în serviciu

O nouă anchetă care o vizează pe Rovana Plumb, fost ministru al Mediului, va fi redeschisă la Parchetul General. Este decizia luată de instanţa Supremă, într-un dosar în care Rovana Plumb a fost reclamată pentru abuz în serviciu.

rovana plumb_GUVERN_SEDINTA_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Reclamaţia a fost făcută de fostul director Romsilva, Ion Dumitru. Acesta susţine că în 2013, Plumb ar fi dat ordin ca directorul Romsilva să fie concediat, după ce Înalta Curte de Casaţie îl condamnase la trei ani cu suspendare, pentru abuz în serviciu. A fost acuzat atunci că a cumpărat un utilaj forestier pentru care Romsilva a plătit 296.000 de dolari, deşi el valora doar 6.000 de dolari.

Ulterior, Tribunalul Bucureşti a anulat condamnarea acestuia, în baza deciziei Curţii Constituţionale, care arată că abuzul în serviciu este infracţiune doar dacă suspectul a încălcat o lege.

Procurorii Parchetului General au clasat dosarul. Ion Dumitru a atacat decizia lor la instanţa supremă, care astăzi a dispus redeschiderea anchetei.

„Admite, în parte, plângerea formulată de petentul Dumitru Ion împotriva ordonanței nr. 582/P/2016 din data de 26.05.2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de urmărire penală și criminalistică, pe care o desființează în ceea ce privește soluția de clasare sub aspectul comiterii de către intimata Plumb Rovana, în calitatea sa de ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice, a infracțiunii de abuz în serviciu prev. de art. 246 din Codul penal din 1969 cu aplic. art. 5 Cod penal (fapta de la pct.1 din ordonanță). Trimite cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția de urmărire penală și criminalistică, în vederea completării urmăririi penale sub aspectul săvârșirii de către intimata Plumb Rovana, în calitatea sa de ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice, a infracțiunii de abuz în serviciu prev. de art. 246 din Codul penal din 1969 cu aplic. art. 5 Cod penal”, se arată în decizia instanței.

Pe aceeași temă