Şeful IPJ Bistriţa-Năsăud, al Poliţiei Rutiere şi al Poliţiei Năsăud, arestaţi preventiv

Data publicării:
masina politie bucuresti mediafax 1

FOTO: MediafaxFoto

"Cei trei poliţişti din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost arestaţi preventiv pe 30 de zile printr-o sentinţă a Tribunalului Cluj. Apărătorii celor trei poliţişti au depus contestaţii la măsura luată, acestea urmând să fie judecate de Curtea de Apel Cluj", a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, Simona Trestian, pentru Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de DNA, şeful Poliţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, este acuzat de 14 acte de abuz în serviciu în schimbul obţinerii de foloase necuvenite, săvârşite în perioada iunie-noiembrie 2014, unele dintre acestea fiind comise în colaborare cu şeful Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud, Roberto Emil Hasnăş, şi cu şeful Poliţiei Năsăud, Leon Anton Cloşcă.

Astfel, Ioan Ovidiu Mureşan este acuzat că, în 20 august, 29 septembrie şi 12 octombrie 2014 a participat la falsificarea actelor de constatare şi raportare a unor accidente rutiere cu victime: decedaţi şi răniţi. Procurorii spun că şeful IPJ şi-a încălcat de trei ori atribuţiile de serviciu în cursul lunii august, comunicând unor persoane private date confidenţiale obţinute în cadrul activităţilor de serviciu.

Potrivit DNA, Ioan Ovidiu Mureşan şi-a înmatriculat ilegal o maşină, fiind ajutat de şeful Poliţiei Rutiere, Roberto Emil Hasnăş, prejudiciind astfel statul cu 4.000 de euro.

Procurorii mai spun că, în ceea ce îl priveşte pe Ioan Ovidiu Mureşan, au mai identificat trei cazuri de încălcare a atribuţiilor de serviciu - în 8, 9 şi 20 august 2014 - prin comunicarea frauduloasă către persoane private a unor date confidenţiale obţinute în cadrul activităţilor de serviciu, un caz de intervenţie abuzivă - în 30 iunie 2014 - în activitatea unor poliţişti subordonaţi, pentru ca aceştia să nu constate şi să nu sancţioneze contravenţii la regimul circulaţiei rutiere, dar anchetatorii au găsit şi un caz în care el a muşamalizat un accident rutier grav produs de un şef de post.

"Un caz de participare la ascunderea unui accident rutier săvârşit de un şef de post, în care a fost vătămată o minoră de 8 ani, care a suferit mai multe fracturi în zona capului şi a feţei, nefiind întocmite acte de constatare, sesizare sau raportare cu privire la respectivul accident rutier: în perioada 4 noiembrie 2014 -10 noiembrie 2014", se mai arată în documentul citat.

Procurorii DNA mai afirmă că Ioan Ovidiu Mureşan a intervenit abuziv de trei ori în activitatea de urmărire penală desfăşurată în dosare penale aflate în lucru la poliţişti din subordine, în scopul avantajării frauduloase a unora dintre părţile din respectivele dosare, în perioada 4-8 august 2014, în 8 august 2014, precum şi în perioada 3-6 octombrie 2014.

"În cazul din perioada 4-8 august 2014, inculpatul Mureşan Ioan Ovidiu (împreună cu Hasnăş Roberto Emil) a acţionat pentru determinarea unui expert tehnic auto în vederea efectuării unui supliment de expertiză, pentru a reţine vinovăţia exclusivă a uneia dintre părţile dosarului. În cazul din 8 august 2014, inculpatul a acţionat prin intimidarea unui subaltern, pentru a stopa cercetările efectuate într-un dosar de urmărire penală. În cazul din perioada 3-6 octombrie 2014, inculpatul a intervenit asupra unui subaltern pentru a stopa cercetările efectuate într-un dosar de urmărire penală, intervenţia fiind efectuată la cererea unui primar", mai notează procurorii anticorupţie.

Conform acestora, inculpatul a solicitat acestui primar să îşi folosească influenţa politică pentru schimbarea din funcţie a unor poliţişti care nu îl ajutau suficient în săvârşirea ilegalităţilor.

În comunicatul DNA se mai arată că Ioan Ovidiu Mureşan a dispus să nu fie luate măsurile legale după ce un nepot al său a produs un accident rutier soldat cu doi răniţi, în 30 august, în acest caz Mureşan fiind ajutat de şeful Poliţiei Rutiere, Roberto Emil Hasnăş. În plus, şeful IPJ Bistriţa-Năsăud şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi în 29 septembrie 2014, când şi-a determinat trei angajaţi aflaţi în subordine să falsifice acte care aveau legătură cu o cercetare administrativă derulată în instituţie.

În ceea ce îl priveşte pe şeful Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud, Roberto Emil Hasnăş, procurorii DNA îl acuză de săvârşirea a 48 de acte de abuz în serviciu, comise în perioada iunie-noiembrie 2014.

Astfel, anchetatorii au identificat zece cazuri în care Hasnăş a participat la falsificarea actelor de constatare şi raportare a unor accidente rutiere soldate cu morţi şi răniţi, în perioada iunie-octombrie 2014, în unele din aceste cazuri cerându-le poliţiştilor din subordine să determine părţile şi martorii să dea declaraţii mincinoase.

Anchetatorii mai spun că Hasnăş a intervenit abuziv de 27 de ori în activitatea unor poliţişti subordonaţi, pentru ca aceştia să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu constate contravenţii rutiere, iar de alte cinci ori şi-a încălcat atribuţiile de serviciu determinând mai multe persoane care au încălcat regulile de circulaţie să nu le predea poliţiştilor permisele de conducere.

În comunicatul DNA se mai arată că multe dintre actele de abuz în serviciu erau săvârşite de Hasnăş în colaborare cu şeful IPJ şi cu şeful Poliţiei Năsăud. Astfel, procurorii au identificat, în luna august, trei cazuri de intervenţii abuzive în activitatea poliţiştilor din subordinea sa, care aveau dosare penale în lucru, şi un caz de abuz în serviciu pe care Hasnăş l-a săvârşit la intervenţia şefului Poliţiei Năsăud, Leon Anton Cloşcă.

"În cazul din perioada 4-8 august 2014, Hasnăş Roberto Emil (la solicitarea inspectorului şef Mureşan Ioan Ovidiu) a acţionat pentru determinarea unui expert tehnic auto în vederea efectuării unui supliment de expertiză, pentru a reţine vinovăţia exclusivă a uneia dintre părţile dosarului (...); la intervenţia inculpatului Cloşcă Leon Anton, în sensul reducerii nemotivate a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule, pentru un contravenient: la data de 4 septembrie 2014", se arată în comunicatul procurorilor.

În cazul lui Leon Anton Cloşcă procurorii anticorupţie au reţinut 24 de acte de abuz în serviciu, pentru obţinerea de foloase necuvenite, majoritatea infracţiunilor constând în falsificarea actelor de constatare a accidentelor rutiere, intervenţii abuzive în rândul subalternilor ca să soluţioneze favorabil anumite dosare penale sau acte de ascundere a accidentelor rutiere grave.

Potrivit DNA, Cloşcă este acuzat că în perioada iunie-noiembrie 2014 a organizat şi a condus efectiv activitatea unei păstrăvării, a comercializat cantităţi însemnate de peşte, a cumpărat şi a vândut, în mod repetat, produse piscicole (furaj pentru păstrăv, medicamente piscicole), s-a ocupat de emiterea/primirea facturilor şi de încasarea contravalorii acestora.

Şeful Poliţiei Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, şeful Poliţiei Rutiere, Roberto Hasnăş, şi şeful Poliţei Năsăud, Leon Anton Cloşcă, au fost reţinuţi de procurorii DNA pentru 24 de ore, iar marţi au fost duşi la Tribunalul Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...