SRI a sesizat DIICOT în legătură cu protocolul publicat de Darius Vâlcov

Data actualizării: Data publicării:
20170619_ICCJ_DARIUS_VALCOV_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Serviciul Român de Informaţii a sesizat DIICOT în legătură cu publicarea de către Darius Vâlcov, consilier premierului Viorica Dăncilă, a unui protocol de colaborare între SRI şi Parchetul General, informează Agerpres citând surse judiciare.

20170619_ICCJ_DARIUS_VALCOV_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Oficiali din DIICOT au confirmat că o instituţie publică a depus o sesizare în legătură cu publicarea protocolului de către Vâlcov, fiind invocată încălcarea articolului 303 din Codul penal, care se referă divulgarea informaţiilor secrete de stat. Agerpres informează citând surse judiciare că instituţia care a depus sesizarea este SRI.

În acest caz a fost deschis un dosar penal in rem.

Pe 24 august, Parchetul General a anunţat că a deschis un dosar penal în legătură cu publicarea de către Vâlcov a acelui protocol, fiind începută urmărirea penală in rem pentru neglijenţă în păstrarea informaţiilor secrete de stat, infracţiune prevăzută de articolul 305 din Codul penal.

Dosarul a fost deschis după ce Darius Vâlcov a postat pe pagina sa de Facebook un protocol de colaborare între SRI şi PÎCCJ, referitor la „cooperarea pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, încheiat în decembrie 2016.

Pe 8 decembrie 2016, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat două protocoale cu Serviciul Român de Informaţii, respectiv un protocol privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (nesecret) şi un protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii (clasificat secret de stat, nivel secret).

Cu privire la cel de-al doilea protocol, Parchetul General arăta că, la 22 martie 2018, a iniţiat demersurile pentru declasificare şi a solicitat SRI acordul în acest sens.

„Obiectul protocolului se referă la cooperarea privind infracţiunile contra securităţii naţionale, a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor săvârşite de cadre militare ale Serviciului Român de Informaţii, sesizarea parchetului cu privire la infracţiunile constatate de SRI şi comunicarea de informaţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea naţională a României, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI şi ale Codului de procedură penală. Protocolul şi-a încetat efectele la 13.03.2017, prin acordul instituţiilor semnatare. La aceeaşi dată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Serviciului Român de Informaţii să comunice dacă menţine caracterul clasificat al documentului”, explica Parchetul General.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri