SUA au demarat procesul de obținere a statutului de membru cu drepturi depline al Comisiei de la Veneția

Data publicării:
venice 20commission-47103

Comisia este un organ consultativ independent al Consiliului Europei, care oferă guvernelor consiliere în domeniul reformei juridice şi constituţionale. Experţii numiţi de statele membre vizitează ţări, redactează puncte de vedere şi fac recomandări în efortul de a consolida instituţiile democratice şi a promova respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. De asemenea, la cerere, Comisia oferă instanţelor internaţionale asistenţă în interpretarea legii şi participă la reforma legislaţiei electorale şi la misiunile de observare a alegerilor.

Formată în anii 1990 pentru a oferi îndrumare ţărilor est-europene aflate în tranziţie, la început Comisia a încercat să ajute la prevenirea conflictelor şi la gestionarea crizelor prin consolidarea

instituţiilor de drept din ţările est-europene aflate în tranziţia spre democraţie. În perioada mai recentă, a avut un rol important în sfătuirea guvernanţilor din mai multe regiuni, inclusiv Libia, Maroc, Tunisia, Africa de Sud şi America Latină, precum şi din întreaga Europă.

Guvernul Statelor Unite ale Americii sprijină de mulţi ani eforturile Comisiei în domeniul reformei juridice şi, începând cu 1991, au avut statut de observator. În iulie 2012, preşedintele Comisiei, Gianni Buquicchio, i-a scris secretarului de Stat Hillary Clinton pentru a invita Statele Unite să devină membru cu drepturi depline al Comisiei. Consiliul Europei va conduce acum consultările şi procedurile necesare pentru aprobarea oficială a statutului de membru cu drepturi depline al Statelor Unite.

În calitate de membru cu drepturi depline, Statele Unite ale Americii vor putea să numească doi experţi în cadrul Comisiei, dublându-şi astfel numărul actual de reprezentanţi. Experţii săi vor putea participa la toate cele patru reuniuni anuale, la vizite în ţări, vor putea elabora şi redacta opinii şi vor putea vota asupra opiniilor şi recomandărilor propuse. Acest statut va spori capacitatea Statelor Unite de a susţine mai puternic eforturile de reformă din regiuni precum Orientul Mijlociu sau Africa de Nord, dar şi din tinerele democraţii din unele ţări europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri