Comisia de la Veneţia critică Ungaria pentru înfiinţarea „Biroului de protejare a suveranităţii”

Data publicării:
viktor orban la o intalnire oficiala
Viktor Orban, premierul maghiar. Foto: Profimedia

Comisia de la Veneţia, organ consultativ al Consiliului Europei, a criticat înfiinţarea în Ungaria a unei autorităţi responsabile cu „protejarea suveranităţii” ţării de ingerinţe străine. Comisia se declară îngrijorată de „efectul său disuasiv asupra dezbaterii democratice”.

Crearea „Biroului independent de protejare a suveranităţii” a alarmat instituţii media şi ONG-uri, printre care Amnesty International, care văd în ea o măsură de a reduce la tăcere vocile critice faţă de prim-ministrul naţionalist Viktor Orban.

Într-un aviz emis după vizita unei delegaţii în Ungaria în februarie, Comisia de la Veneția „pune sub semnul întrebării baza legală a acestui organ în calitate de garant al «identităţii constituţionale», însărcinat în acelaşi timp cu protejarea «suveranităţii naţionale»”.

„Într-un stat democratic, ameninţările identificate în «justificarea» acestei legi sunt în mod normal îndepărtate de instituţiile ordinare ale statului, în special tribunalele şi forţele de ordine, care aduc garanţii împotriva ingerinţelor în exercitarea drepturilor fundamentale”, afirmă Comisia, care „nu vede necesitatea de a se crea acest nou organ”, scrie Agerpres, preluând AFP.

„Această lege nu furnizează garanţii suficiente cu privire la independenţa Biroului, de unde riscul ca ea să fie aplicată în mod arbitrar şi din raţiuni de ordin politic. Există, deci, un risc ridicat ca înfiinţarea şi activităţile Biroului să aibă un efect disuasiv asupra dezbaterii libere şi democratice în Ungaria”, consideră Comisia.

Recomandările Comisiei

Comisia de la Veneția recomandă, printre altele, „să fie abrogată legea în părţile sale referitoare la Biroul de protejare a suveranităţii” şi „să se dea o definiţie mai nuanţată a «sprijinului străin»”.

Potrivit legii adoptate în decembrie de parlament, „Biroul independent de protejare a suveranităţii”, înscris în Constituţie, va avea ca misiune să „ancheteze” cu privire la „atacurile ilegale” ce ameninţă securitatea naţională, şi să elaboreze un raport anual.

Guvernul ungar acuză cu regularitate Uniunea Europeană şi „diverse organizaţii” străine, mai ales americane, că „distribuie miliarde de euro” opoziţiei în scopul de a „influenţa alegerile electoratului”.

Statele Unite s-au declarat „preocupate” de o lege „incompatibilă cu statul de drept”, iar Comisia Europeană a lansat la începutul lunii februarie o procedură de infringement contra Ungariei.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri