Traian Băsescu: Desemnarea procurorilor este o chestiune de asumare, nu de negociere politică

Data publicării:
basescu noua tribuna 3 presidency.ro
 

Președintele a atacat, fără a face nominalizări, declarația prim-vicepreședintelui PNL, Klaus Iohannis, spunând că a auzit „un politician” că invita la negocierea șefilor de parchete. Această abordare, a spus președintele, arată cât de în urmă poate rămâne clasa politică.

„Sunt cel care a fost împotriva organizării selecției de la Ministerul Justiției în ceea ce privește numirea procurorilor”, a precizat Traian Băsescu, referindu-se la desemnarea candidaților pentru funcțiile de procuror general și șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Șeful statului și-a argumentat poziția arătând că numirea acestor persoane trebuie să fie un gest de asumare a responsabilității că vor fi desemnați cei mai capabili oameni, și nu să fie rezultatul unor negocieri politice. Președintele a subliniat că este nevoie de o schimbare la nivelul mentalității politicienilor.

Citiți și Cine ar putea prelua șefia Parchetelor

Traian Băsescu: Văd avocatul ca fiind parte a statului de drept

Șeful statului a făcut aceste declarații într-un discurs rostit vineri la congresul avocaților. Președintele a avut cuvinte de apreciere la adresa acestei bresele. „Sunteți parte de structurilor care garantează funcționarea statului de drept!”, le-a spus Traian Băsescu avocaților prezenți la congres. „Aveți un rol mai important decât cel al procurorilor”, a adăugat președintele, subliniind că prin ieșirile lor publice, avocații pot educa populația.

În acest sens, președintele a remarcat eforturile avocaților de a populariza noile coduri prin organizarea unor dezbateri în licee - „un lucru extraordinar”, un semn de „înaltă responsabilitate față de societate”, a apreciat Traian Băsescu. „Dinspre avocați n-am auzit plângeri că nu suntem pregătiți pentru noul cod de procedură civilă”, a mai spus președintele, punând această atitudine în antiteză cu vocile unor funcționari „plătiți de stat”.

Președintele le-a mai spus avocaților că meseria lor este una în care sistemul de piață a reușit, iar România are reputația unui sistem bun de avocatură. „Ați câștigat prestigiu și încredere, sunteți o categorie profesională care s-a impus deja”, le-a mai spus președintele avocaților.

Traian Băsescu a mai apreciat implicarea avocaților în lupta împotriva spălării de bani, care „generează nu numai construcții de vile, ci generează și terorism”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri