Klaus Iohannis: Certificatele digitale propuse de Comisia Europeană ar trebui utilizate numai în scopuri medicale

Data publicării:
Klaus Iohannis la reuniunea în format videoconferinţă a Consiliului European
Reuniunea Consiliului European a fost organizată în format videoconferinţă. Foto: presidency.ro

Președintele României Klaus Iohannis a declarat că viitoarele certificate digitale propuse de Comisia Europeană ar trebui utilizate numai în scopuri medicale şi să nu creeze discriminări între cetăţenii UE ori să le afecteze libertatea de mişcare în spaţiul european. Declaraţia a fost făcută la o reuniune a Consiliului European, în format de videoconferință.

„Referitor la propunerea făcută de Comisia Europeană privind înființarea unui certificat digital, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat necesitatea ca acesta să nu creeze discriminări între cetățenii UE. Președintele României a subliniat că aceste certificate ar trebui utilizate numai în scopuri medicale şi fără să afecteze libertatea de mișcare în interiorul Uniunii”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Liderii statelor membre ale UE au mai discutat despre pandemia de coronavirus şi mecanismul de distribuţie a vaccinurilor împotriva COVID-19 în Uniune.

„Cu privire la mecanismul de distribuție a vaccinurilor în Uniune, Preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru menţinerea principiului pro-rata în vigoare pentru distribuirea vaccinurilor la nivelul statelor membre UE”.

De asemenea, conform Preşedinţiei României, în contextul eforturilor Uniunii privind crearea și operaționalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de distribuire a vaccinurilor pentru sprijinirea statelor terțe, Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru susținerea statelor din Parteneriatul Estic în gestionarea crizei sanitare.

În acest context, președintele Iohannis a subliniat că România a donat Republicii Moldova 21.600 de doze, urmând ca alte peste 50.000 de doze să fie donate în următoarele zile.

„În declarația adoptată în cadrul reuniunii, liderii europeni au subliniat importanţa accelerării producției, livrării şi distribuției de vaccinuri, aspect esențial pentru depășirea crizei, accentuându-se faptul că eforturile în acest scop trebuie intensificate”, conform comunicatului de presă.

Liderii au reiterat importanţa asigurării în continuare a culoarelor verzi privind transportul de bunuri și servicii pe piața unică şi au agreat pregătirea unei abordări comune în ceea ce priveşte ridicarea treptată a restricțiilor atunci când situația epidemiologică va permite o relaxare a măsurilor actuale.

De asemenea, s-a pus accent pe continuarea consolidării răspunsului global al UE la pandemie, prin înființarea unui mecanism de partajare a vaccinurilor care să permită accesul universal la vaccinuri.

Totodată, la reuniunea Consiliului European a participat şi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Preşedintele american a avut o intervenție în care s-a referit la perspectivele relației UE - SUA, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe câți bani cântă la nunți Irina Loghin, în 2024! Suma nu este deloc mică, de ce cere atât
Digi FM
A plecat din țară în urmă cu 20 de ani, iar acum vrea să se întoarcă acasă. Mesajul unei românce a devenit...
Pro FM
Nicki Minaj a fost arestată pentru posesie de droguri în Amsterdam. Cum a explicat artista incidentul pe care...
Film Now
Jane Fonda, fermecătoare la Festivalul de Film de la Cannes. După defilarea pe covorul roșu, actrița de 86 de...
Adevarul
Cum răspund ucrainenii noii legi a mobilizării: „Aș alege străinătatea, aș da mită. Viața mea este pe primul...
Newsweek
Maghiarii dau năvală să cumpere din România. „Până și produsele ungurești sunt mai ieftine la Arad"
Digi FM
Nadia Comăneci, declarații despre cum i-a schimbat viața gimnastica: „Sportul mi-a dat o voce pe când aveam...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
A rupt tăcerea după 30 de ani. Sharon Stone a spus cine este producătorul care a sfătuit-o să întrețină...
UTV
(VIDEO) Travis Scott si iubitul lui Cher au fost implicati intr-o bataie la petrecerea de dupa Cannes 2024