Klaus Iohannis, după ridicarea MCV: Este o zi frumoasă. România e un stat cu o justiție funcțională. Eforturile nu au fost în zadar

Data actualizării: Data publicării:
Visit of Belgian Prime Minister to Slovenia, Poland, Romania and Moldova - 12 Apr 2022
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Profimedia Images

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, vineri, după ce Comisia Europeană a anunțat că închide în mod oficial mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) pentru România și Bulgaria. Șeful statului spune că este „o mare reușită” pentru țara noastră, însă nu trebuie ca lupta împotriva corupției să se oprească aici.

„Este oficial, este înscris, mecanismul de cooperare și verificare pentru România s-a finalizat. Este comunicarea Comisiei Europene de astăzi.

După părerea mea, este o mare reușită a României. A durat mult, s-a lucrat mult și intens și în final am reușit. Cred că putem să concluzionăm că România s-a schimbat, este un stat de drept, este un stat cu o justiție funcțională.

Totuși, trebuie să subliniez, nu este momentul să încetinim lupta anticorupție. Este momentul să accelerăm lupta împotriva drogurilor și lupta împotriva evaziunii fiscale.

Astăzi, acum, este o zi frumoasă pentru România”, a declarat Klaus Iohannis, vineri, după anunțul Comisiei Europene.

După aceste declarații, Klaus Iohannis a participat la o întâlnire semestrială a ministrului Justiției, Alina Gorghiu, cu conducerea instituțiilor din sistemul judiciar.

„Astăzi este o zi extrem de importantă nu doar pentru sistemul de justiţie, ci este o zi importantă pentru România şi pentru cetăţenii săi. Ridicarea Mecanismului de cooperare şi verificare, anunţată oficial în urmă cu puţin timp de către Comisia Europeană, este o reuşită a instituţiilor statului şi a întregii societăţi româneşti. La finalul unui lung proces de atentă monitorizare, obiectivele din cadrul MCV au fost îndeplinite cu succes de România! Prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ne-am luat angajamentul ferm de a ne asuma valorile europene, de a construi instituţii puternice şi de a promova legi care să protejeze cetăţenii şi să asigure o justiţie corectă. A fost un drum lung, timp de 17 ani, pe care îl încheiem acum”, a spus preşedintele, în cadrul în cadrul reuniunii „Justiţie 2023: priorităţile sistemului de justiţie şi Raportul privind statul de drept - context naţional şi european”, organizată de Ministerul Justiţiei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Iohannis: Eforturile noastre nu au fost în zadar

Şeful statului a arătat că „am parcurs, ca stat european, o perioadă în care democraţia românească s-a maturizat, iar sistemul judiciar s-a consolidat şi şi-a creat acei anticorpi atât de necesari în orice societate modernă, dezvoltată”.

„Ridicarea MCV ne arată că eforturile noastre, accelerate în ultimii ani, nu au fost în zadar şi am răspuns eficient disfuncţionalităţilor existente în sistemul judiciar, continuând cu hotărâre lupta împotriva marii corupţii. Instituţiile Uniunii Europene, în special Comisia Europeană, au fost alături de noi pe tot acest parcurs. Le mulţumesc pentru onestitate, deschidere, dialogul constructiv şi pentru sprijin. Mulţumesc, totodată, şi tuturor decidenţilor din România, care au contribuit la obţinerea acestui rezultat atât de aşteptat”, a subliniat preşedintele.

Klaus Iohannis a mai arătat că sistemul judiciar a traversat perioade dificile de-a lungul timpului: schimbări legislative frecvente, unele respinse puternic de reprezentanţii sistemului judiciar, de profesiile juridice sau de societatea civilă, încercări de subordonare a justiţiei din partea unor politicieni, o criză pandemică fără precedent.

„Mecanismul de cooperare şi verificare a reprezentat mai mult decât un instrument însoţit de vizite de monitorizare şi rapoarte de progres. Acesta a generat un dialog constant între instituţiile naţionale şi Comisia Europeană şi, implicit, un efort susţinut, determinând astfel, pe termen lung, un mod de lucru integrat în activitatea constantă a celor mai importante instituţii din sistemul judiciar”, a afirmat Iohannis. Comisia Europeană a anunţat că închide în mod oficial mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) pentru Bulgaria şi România.

Comisia Europeană a anunțat că închide în mod oficial mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) pentru Bulgaria şi România.

Mecanismul de cooperare şi de verificare a fost introdus în 2007, la aderarea Bulgariei şi a României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiţie şi în cel al măsurilor anticorupţie, precum şi în ceea ce priveşte criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei. Comisia abrogă acum cele două decizii prin care a fost instituit acest mecanism.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri