Sari la conținut
News Alert

Mihai Necolaiciuc a rămas fără decorația "Steaua României"

Preşedintele Klaus Iohannis i-a retras decoraţia Ordinul Naţional "Steaua României” în grad de Cavaler fostului şef al CFR Mihai Necolaiciuc, condamnat în două dosare penale şi care în prezent execută o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru fraudarea companiei, transmite News.ro.

20160411_necolaiciuc_dna_00_INQ_Octav_Ganea

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul prin care i-a retras lui Mihai Necolaiciuc decoraţia Ordinul Naţional "Steaua României” în grad de Cavaler, „având în vedere decizia penală nr. 1758 din 23 noiembrie 2016 a Curţii de Apel Bucureşti”.

Ordinul i-a fost acordat lui Mihai Necolaiciuc în 1 decembrie 2000 de către fostul preşedinte Ion Iliescu.

Mihai Necolaiciuc este încarcerat în prezent la Penitenciarul Poarta Albă.

Fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat definitiv, în 23 noiembrie 2016, de Curtea de Apel Bucureşti, la opt ani de închisoare, în dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu, prejudiciul produs companiei feroviare de către Necolaiciuc şi de către foşti şefi din CFR şi administratori de firme fiind de aproape 57 de milioane de euro.

Într-un alt dosar, Mihai Necolaiciuc a fost condamnat definitiv la patru ani şi şase luni de închisoare în 17 octombrie 2014, pentru utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice. Mai exact, o bună parte din 34,3 milioane de euro, bani obţinuţi prin creditul de la Banca Europeană de Investiţii contractat în anul 2000 pentru diminuarea efectelor inundaţiilor şi reconstruirea infrastructurii feroviare afectate de viituri, au fost cheltuiţi pe servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, aparate de aer condiţionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare şi agende.

În iulie 2015, după ce a executat nouă luni de închisoare, Necolaiciuc a primit o decizie definitivă de eliberare condiţionată din partea magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti, fostul director al companiei CFR fiind pus atunci în libertate.