Klaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis
Președintele Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi seară, la New York, că, la jumătatea implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă, România şi-a atins deja 62% din ţintele naționale. Șeful statului a avut o intervenţie în cadrul Summitului privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă - Dialogul Liderilor, cuprins în agenda Adunării Generale a ONU.

„Suntem aici pentru a discuta despre realizări şi, cel mai important, despre provocările cu care ne confruntăm. Summitul din acest an marchează jumătatea de parcurs al implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă. Mă bucur să subliniez că România şi-a atins deja 62% din ţintele naţionale pentru 2030, conform Raportului Naţional Voluntar privind ODD-urile din 2023”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Acesta a mai subliniat că „România a făcut progrese semnificative în ceea ce priveşte ODD-urile asociate protecţiei mediului şi limitării schimbărilor climatice”.

„Printre realizările noastre de la ultimul Summit privind ODD-urile din 2019, la care am participat şi eu, se numără: dezvoltarea suplimentară a structurilor instituţionale pentru implementarea ODD-urilor; formarea experţilor în dezvoltare durabilă; şi stabilirea setului naţional de indicatori de dezvoltare durabilă”, a mai transmis preşedintele.

Iohannis afirmă că aceste realizări au fost facilitate de parteneriate regionale solide şi prin implicarea instituţiilor multilaterale.

„România a adoptat, de asemenea, strategii şi angajamente ambiţioase legate de atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice, economia circulară şi educaţia pentru climă şi mediu, pentru a numi doar câteva domenii naţionale prioritare”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Acesta a făcut apel la întărirea cooperării.

„Dragi colegi, au mai rămas doar şapte ani până în 2030! Mai avem puţin timp şi trebuie să ne intensificăm cooperarea. Anii rămaşi trebuie folosiţi pentru acţiuni generatoare de rezultate care nu sunt posibile fără unitate, solidaritate şi implicare puternică în cadru multilateral. Trebuie să consolidăm în continuare Sistemul de Dezvoltare al ONU, să monitorizăm mai bine implementarea ODD-urilor şi să fundamentăm politicile de dezvoltare pe ştiinţă şi date de calitate”, a mai declarat seful statului.

Acesta a vorbit, de asemenea, despre schimb de bune practici şi lucru împreună: „Să lucrăm împreună, să ne sprijinim reciproc, să facem schimb de bune practici şi să utilizăm resurse în comun – toate acestea sunt aspecte esenţiale pentru implementarea Agendei 2030. Vă rugăm să consideraţi România partenerul dumneavoastră în construirea unei societăţi şi a unei economii durabile, esenţiale pentru bunăstarea cetăţenilor noştri”.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri