Legea care loveşte în Airbnb, Booking și alte platforme. Amenzi uriaşe pentru proprietarii care nu respectă anumite condiţii

Data actualizării: Data publicării:
Vacanta Santorini 100817 (1)

Închirierea locuințelor prin intermediul platformelor online riscă să devină o mare bătaie de cap pentru proprietari. Noua lege a turismului, adoptată tacit de Senat prevede obținerea unei autorizații. Acest lucru înseamnă că este nevoie de acordul vecinilor iar apoi, veniturile obținute din închiriere vor fi impozitate. În România, peste zece mii de locuințe sunt înscrise pe site-urile de rezervări.

Mulți turiști preferă apartamentele închiriate pe platforme online, direct de la proprietari, pentru că găsesc locuințe amenajate cu gust, în locații bune și la prețuri accesibile:

Ai review-uri, deci poți să vezi și prețul, poți să faci comparații, ai feedback-uri. Și mi s-au părut corecți, adică au lăsat și pe cele bune și pe cele rele. Și eu am o garsonieră pe care vreau să o închiriez în sistemul ăsta.”

„Mi se pare bun, l-am folosit în multe țări și în România, și în străinătate. E rapid, intri pe telefon, ai făcut rezervarea și asta e tot”.

„Mi se pare mult mai comod și mai simplu”.

PROIECTUL DE LEGE AICI

EXPUNEREA DE MOTIVE A PROIECTULUI DE LEGE AICI

În funcție de locația în care se află apartamentul, o noapte de cazare în București poate costa între 90 de lei, dacă închiriați o singură cameră, și poate ajunge la câteva mii de lei dacă închiriați întregul apartament.

Asemenea ridesharing-ului, și închirierea apartamentelor a devenit pentru români un mod de a câștiga bani în plus. Doar în Capitală, pe una dintre cele mai cunoscute platforme, sunt listate peste două mii de locuințe, care aduc pentru proprietarilor câștiguri medii de 550 de euro lunar.

Acest venit ar putea deveni însă mult mai greu de obținut. Noul proiect al legii turismului a fost adoptat tacit de Senat și îi va obliga pe proprietari să obțină certificate de înregistrare ca operatori economici, altfel aceștia riscă amenzi de zeci de mii de lei.

Pentru persoanele fizice există și obligații specifice, în proiect. Conform articolului 35 din proeict, persoanele fizice au, pe lângă necesitatea de a obține aceste certificate, şi alte obligaţii: să transmită informațiile solicitate către autorități (dacă nu, vor risca amenzi la fel de mari ca pentru neînregistrarea la autoritățile locale) sau să dețină o adresă de e-mail și un număr de telefon în permanență active (distribuite autorităților din turism la nivel central și local), riscând, altfel, amenzi între 2.080 și 4.160 de lei. Totuși, amenzi mai mici se vor putea plăti (jumătate din minimul legal) dacă contravenientul se grăbește să le achite în 15 zile).

Proprietar de locuinţă: „Trebuie să ai un punct de lucru și să iei acordul vecinilor pentru a înființa un punct de lucru. Asta este marea problemă. Acum poți să faci pe persoană fizică și nu ai nevoie de acordul vecinilor, dar dacă vrei să fii legal 100% și vrei să ai punct de lucru trebuie să stai pe la toți președinții, toți administratorii, să te rogi de ei, vecinii sunt sceptici”.

Legea Turismului va fi transmisă Camerei Deputaților, care e for decizional.

Consultant în turism: Un turist nemulţumit unde reclamă?

„Să luăm situaţia în care un turist apelează la o astfel de structură de cazare neomologată, iar serviciile nu sunt conforme cu aşteptările. Unde se reclamă, ce organisme de control sunt implicate, ce penalităţi poate primi dacă nu are licenţă şi nu taie facturi?

O dată e concurenţa neloială, felul în care sunt protejaţi consumatorii finali.

Din punctul de vedere al mediului privat, orice reglementare în scopul protejării mediului de business şi a consumatorului final e binevenită”, a declarat Ciprina Enea, consultant în turism.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii tulburătoare despre trecutul doctoriței din Brăila ies la iveală. Legături dubioase cu mafia...
Digi FM
Incident la o nuntă din judeţul Iaşi. Interpreta Laura Lavric este acuzată că ar fi lovit cu palma un alt...
Pro FM
Primele imagini cu Celine Dion la Paris. Artista ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Oimpice
Film Now
A fost dezvăluită cauza morții iubitei lui Clint Eastwood. Christina Sanders și-a pierdut viața la 61 de ani
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i...
Newsweek
VIDEO Un Su-27 al Rusiei a urmărit trei avioane britanice deasupra Mării Negre, aproape de România
Digi FM
O femeie de 38 de ani a născut un bebeluș cu patru mâini, patru picioare și două fețe. Cum explică medicii...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
VIDEO O balenă sare direct pe o barcă și o răstoarnă. Cei doi pescari aflați la bord au scăpat teferi: "Un...
Film Now
Nick Nolte, cu barbă albă și părul răvășit. Actorul de 83 de ani, fotografiat la cumpărături, în timpul unei...
NORAD F-22 Fighter Jets Intercept Russian TU-95 Bear Bombers in Alaska Airspace
SUA și Canada au interceptat bombardiere rusești și chineze care operau împreună în apropiere de Alaska