Luminiţa Odobescu, după moartea lui Navalnîi: Nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la responsabilitatea regimului lui Putin

Data publicării:
Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, a fost închis după ce s-a întors în Rusia la începutul acestui an din Germania.
Alexei Navalnîi. Sursă foto: Profimedia Images

Ministrul român al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a subliniat, vineri, că Aleksei Navalnîi va rămâne un simbol al luptei pentru libertate şi pentru democraţie.

"Şocată de moartea lui Aleksei Navalnîi. Nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la responsabilitatea regimului lui Putin. Navalnîi rămâne un simbol al luptei pentru libertate şi democraţie. Cele mai profunde condoleanţe familiei sale. România este unită cu cei care luptă pentru dreptate şi libertate împotriva autocraţiei", a scris şefa diplomaţiei române, pe pagina sa de X (fostă Twitter).

Şi europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european din partea României, a vorbit despre moartea opozantului rus.

"Moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi arată că într-o societate condusă dictatorial sistemul te poate ucide fără să răspundă cineva pentru crimă. Dumnezeu să îl odihnească pe Navalnîi, care a avut tăria să îl înfrunte pe Putin până la capăt. Iar cei care susţin discursul putinist în România, Simion şi Soşoacă, să aibă decenţa măcar să nu mai folosească cuvintele "libertate' şi 'democraţie' în propaganda pe care o vântură într-o ţară care şi-a găsit cu preţul sângelui drumul spre Vest", a scris Cioloş, vineri, pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Dan Barna a transmis că "Aleksei Navalnîi a fost ucis pentru că s-a opus tiraniei lui Putin".

"Este încă un moment când dictatorul de la Kremlin îşi arată dispreţul pentru oameni, democraţie şi orice idee de libertate. Lumea liberă trebuie să fie unită pentru înfrângerea acestui criminal. E mai important acum, ca oricând, să susţinem Ucraina pentru că dictatori precum Putin nu înţeleg 'democraţia' decât prin eliminarea fizică a celor care îndrăznesc să gândească altfel decât propaganda sa oficială", a precizat Barna, tot pe pagina de X.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit vineri în închisoarea din regiunea arctică unde efectua o pedeapsă de 19 ani de detenţie, au relatat AFP şi Reuters.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri