MAE l-a convocat pe Kuzmin după moartea „subită” a lui Navalnîi

Data actualizării: Data publicării:
valeri kuzmin
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin. FOTO: Inquam Photos/ Bogdan Dănescu

Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, după decesul opozantului rus, Aleksei Navalnîi. Ministerul a transmis că răspunderea pentru moartea lui Navalnîi revine exclusiv autorităților ruse și a evidențiat nevoia unei investigații transparente, independente, cuprinzătoare cu privire la circumstanțele în care s-a produs decesul.

„Din dispoziția ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu, la 21 februarie 2024, ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în legătură cu decesul subit în închisoare al politicianului rus de opoziție Aleksei Navalnîi”, se arată în comunicatul transmis miercuri de MAE.

Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Aleksei Navalnîi revine exclusiv autorităților ruse și a evidențiat nevoia unei investigații transparente, independente, cuprinzătoare cu privire la circumstanțele în care s-a produs decesul.

MAE mai transmite că autoritățile ruse sunt obligate moral să transmită „neîntârziat ” trupul neînsuflețit al lui Aleksei Navalnîi familiei acestuia.

„Convocarea ambasadorului rus reflectă poziția consecventă a României de condamnare a încălcărilor masive și sistematice ale drepturilor omului și libertăților fundamentale în Federația Rusă, respectiv solicitările de respectare de către Federația Rusă a angajamentelor asumate la nivel internațional în acest domeniu”, mai transmite MAE.

Aleksei Navalnîi a murit vineri dimineață, a anunțat penitenciarul în care era închis disidentul rus. Într-un comunicat publicat pe site-ul său, Serviciul Penitenciar Federal al regiunii Iamalo-Neneția a scris că Navalnîi „s-a simțit rău” după o plimbare, vineri, și „aproape imediat și-a pierdut cunoștința”.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri