"Mai devreme sau mai târziu acolo se poate produce o catastrofă". Piața Unirii din București este în pericol de surpare

Data actualizării: Data publicării:
harta piata unirii
Planșeul care acoperă râul Dâmbovița de 90 de ani este într-o stare foarte degradată și necesită lucrări urgente. La un seism mai puternic, întreaga zonă ar putea să se surpe. FOTO: Captură Digi24

Piața Unirii din București este pe o bombă cu ceas. Planșeul care acoperă râul Dâmbovița de 90 de ani este într-o stare foarte degradată și necesită lucrări urgente. La un seism mai puternic, întreaga zonă ar putea să se surpe. O expertiză scoate la iveală infiltrații puternice și structuri ruginite în placa de beton. Lucrările la structură vor începe însă cel mai devreme anul viitor.

Piața Unirii, cea mai mare din centrul Capitalei, este în pericol de surpare. Placa de beton care acoperă Râul Dâmbovița și traversează această zonă este într-o stare deplorabilă.

O expertiză a fost făcută din interior în vara anului trecut. Specialiștii de la Universitatea Tehnică de Construcții au găsit grinzi rupte sau dislocate, armatură corodată, zone de beton exfoliate de mucegai.

Planșeul de la Piața Unirii este puternic degradat și se vede chiar și la exterior. Plăcile de beton au fost puternic infiltrate de apă de-a lungul anilor. Asta având în vedere că planșeul a fost construit încă din 1934 și de atunci nu a suferit reparații.

Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei: "Mai devreme sau mai târziu acolo se poate produce o catastrofă. În momentele în care sunt ploi excesive se acumulează o mare cantitate de apă pe traseul reabilitat al Dâmboviței și evident această casetă intră sub presiune. Stațiile de metrou, Pasajul Unirii, tunelul metroului, toate aceste echipamente urbane, construcții subterane vor putea fi afectate în mod dramatic în momentul în care un element structural important va ceda."

Specialiștii au recomandat ca lucrările să înceapă cât mai curând, pentru a evita un colaps al structurii. Au fost propuse două variante de reparare, una în care să se consolideze structura de rezistență și alta în care să fie demolată pentru reconstrucție de la zero.

Bărbat: "Va fi o lucrare de anvergură. Practic, aici, în zona asta, după ce s-a acoperit piața, metroul cu căile lui s-au făcut așa, la suprafață, să zicem o toaletare a spațiului verde și în rest a rămas cu 30 de ani în urmă."

Reporter: Ați fi de acord să se închidă toată Piața Unirii pentru lucrări?

Femeie: "Aș fi de acord pentru că trebuie să ne simțim în siguranță și noi și cei cu mașinile. Trebuie să se facă ceva."

Din aprilie 2022 planșeul de la Piața Unirii, alături de pasaj, au trecut din administrarea Primăriei Capitalei în administrarea Primăriei Sectorului 4.  

Violeta Boerescu, purtător de cuvânt la Primăria Sectorului 4: "Expertizele comandate de PS4 sunt finalizate, studiul de fezabilitate este și el finalizat, urmând ca în maximum 30 zile aceste lucrări să fie incluse într-o procedură de licitație publică pentru că momentul efectiv al începerii lucrărilor de consolidare să poată fi undeva în a doua jumătate a anului viitor."

Deocamdată, însă, nu a fost anunțat un termen de începere a lucrării. Nu există nici o aproximare a costurilor. Experții estimează că un astfel de proiect ar putea fi realizat, în cel mai fericit caz, într-un an.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri