Managerul de la Colentina și adjunctul Administrației Spitalelor au fost reținuți. Mita de 20.000 euro ar fi fost primită într-o geantă

Data actualizării: Data publicării:
cristian pluta
Adjunctul Administrației Spitalelor din București și managerul Spitalului Colentina au fost reținuți pentru 24 de ore.  În Imagine, Cristian Plută, adjunctul ASSMB. FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea

Adjunctul Administrației Spitalelor din București și managerul Spitalului Colentina au fost reținuți pentru 24 de ore. Procurorii spun că numirea în funcții de conducere era taxată cu 20.000 de euro. Adjunctul Administrației Spitalelor este anchetat și pentru favorizarea unei licitații pentru o achiziție publică, unde ar fi primit 300.000 de lei.

Procurorii DNA au făcut percheziții luni dimineață la Administrația Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei.

În dosar sunt cercetați directorul general adjunct ASSMB, Cristian Plută, dar și directorul Spitalul Colentina, George Mirel Cristescu. 

Cristian Plută, director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), din cadrul Primăriei Capitalei, este acuzat de DNA că ar fi primit 20.000 de euro mită de la managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, în schimbul intervenţiei la Primărie pentru numirea acestuia în funcţie.  

Potrivit unor surse judiciare, Cristian Plută ar fi acceptat să primească suma de 20.000 euro în vederea sprijinirii lui George Mirel Cristescu pentru a ocupa funcţia de manager interimar la Spitalul Colentina din Bucureşti, prin formularea unei propuneri în acest sens către Primăria Municipiului Bucureşti. Ulterior, la data de 19 iunie 2023, după ce Cristescu fost numit în funcţia de manager de spital, Cristian Plută a primit de la acesta suma de 20.000 euro. Mita ar fi fost dată printr-un intermediar, Silviu Stăncilă, cel care de altfel a şi purtat negocierile între cele două părţi.

Cristian Plută este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. George Mirel Cristescu este acuzat de dare de mită şi delapidare, iar Silviu Stăncilă este acuzat de instigare şi complicitate la dare de mită. 

Opt ore au durat perchezițiile procurorilor DNA în mai multe locuințe și sedii de firme. 

Procurorii spun că mita ar fi fost primită într-o geantă. Cei acuzați foloseau această modalitate tocmai pentru a scăpa de ochii anchetatorilor. Banii au fost primiți în mai multe tranșe din aprilie până în luna august a acestui an.

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale din București spune că dezaprobă orice urmă de corupție din sistemul de sănătate.

Oana Sivache, directorul general al ASSMB: "Misiunea mea și a colegilor mei este aceea de a oferi specialiștilor instrumentele necesare pentru a salva vieți. Nu am venit la ASSMB să îmi fac fani. Sunt aici pentru oameni. Nu să fur de la gura pacienților și așa chinuți de boli."

În total, 5 persoane au ajuns la audieri după ce au fost descinderi la mai multe locuințe. Adjunctul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale din  București, Cristian Plută mai este cercetat și în alt dosar după ce ar fi favorizat o firmă de construcții să câștige o licitație publică.  

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri