Marcel Ciolacu: Premierul Ucrainei a fost de acord că pe teritoriul Ucrainei se vorbeşte limba română

Data actualizării: Data publicării:
ciolacu
Autoritățile de la Kiev au recunoscut limba română drept limbă oficială vorbită de minoritatea română din Ucraina, Foto: Facebook Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat, a declarat, sâmbătă, la Satu Mare, că prim-ministrul Ucrainei a fost de acord că pe teritoriul Ucrainei se vorbeşte limba română şi nu limba moldovenească, așa cum și premierul Republicii Moldova a recunoscut acest lucru.

"Da, am o comunicare excelentă cu primul ministru al Ucrainei, pentru că poporul ucrainean trece printr-o încercare grea. Şi primul ministru al Ucrainei a fost de acord că pe teritoriul Ucrainei se vorbeşte limba românească şi nu limba moldovenească, la fel cum şi primul ministru al Republicii Moldova, de asemenea, a recunoscut acest lucru", a afirmat Ciolacu. 

La finele anului trecut, guvernul Ucrainei a adoptat o decizie privind "utilizarea conceptului de limba română" în loc de "limba moldovenească" în Ucraina, după ce în octombrie, cu ocazia şedinţei comune a guvernelor român şi ucrainean, Kievul a adoptat o hotărâre prin care limba vorbită de minoritatea română din Ucraina este româna, şi nu "moldoveneasca", așa cum era anterior.

La acel moment, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ucrainean, Denys Smyhal, Marcel Ciolacu i-a mulţumit pentru acestuia pentru decizia luată.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri