Video Maria Zaharova îl atacă pe Bogdan Aurescu în scandalul „limbii moldoveneşti”: „Nici ministrul român nu a existat niciodată”

Data actualizării: Data publicării:
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. Foto: Profimedia Images

Declarațiile ministrului de Externe Bogdan Aurescu, în care spunea că limba moldovenească nu există, au deranjat Kremlinul. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a răspuns cu un atac dur la adresa oficialului român.

„ Ministrul Aurescu a declarat că limba moldovenească ar fi fost creată artificial în perioada sovietică. Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Este posibil acum să-l numim o construcţie artificială”, a spus aceasta.

Zaharova a prezentat din nou teoria susținută de Kremlin, conform căreia limba moldovenească este mai veche decât cea română, care ar fi doar un dialect. Discuțiile au apărut după ce parlamentul de la Chișinău a adoptat o lege care stabilește că româna este limba oficiala a statului.

Ministrul Afacerilor Externe declara, în urmă cu câteva zile, înaintea reuniunii Consiliului Afacerilor Externe (CAE) de la Bruxelles, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. Afirmația acestuia venea după reacția omologului rus cu privire la limba română ca limbă oficială în Moldova.

„Această așa-numită limbă moldovenească nu există, este o construcție artificială, care a fost creată de Uniunea Sovietică și a fost folosită ulterior de Rusia în scopuri de dezinformare”, spunea Bogdan Aurescu. „Ceea ce pot să vă spun este doar că, atunci când a fost luată această decizie, de către Parlamentul Republicii Moldova ,care este o decizie istorică, România a salutat acest pas foarte important, pentru că restabilește adevărul istoric despre denumirea limbii oficiale în Republica Moldova și, în același timp, este un semn al maturității societății moldovenești și al aderării acesteia la valorile europene”, completa acesta.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri