Video Medicii care repară inimile a sute de copii ce se nasc cu malformații cardiace în România. „La bebeluși nu există marjă de eroare”

Data publicării:
medici
Medicii care repară inimile a sute de copii. Foto: Captură video Digi24

Aproape 500 de copii cu malformații grave au primit o nouă șansă la o viață normală în ultimii 8 ani, datorită unei echipe de medici de la un spital privat. În multe cazuri, părinții nu ar fi putut suporta costurile operațiilor. Dar medicii i-au operat gratuit.

 

Copiii operați de medicii de la spitalul privat au între 3 luni și 17 ani. Medicii tocmai au încheiat cea de-a treia misiune umanitară din cadrul programului de chirurgie cardiovasculară pediatrică.

Ultimul copil operat are 17 ani și este din Caraș Severin. Starea lui de sănătate se agravase și nu mai putea aștepta. Avea deja insuficiență cardiacă. După o oră și jumătate, medicii au ieșit din sala operații și au dat părinților vestea cea bună. Copilul lor va avea de acum o viață normală.

„Sunt fericit că am făcut operaţia şi acum poate avea o viaţă complet normală. Copilul poate face orice sport, orice pentru a avea o viață normală”, spune medicul chirurg cardiovascular Ioannis Tzanavaros. 

Astfel de operații costă 10 mii de euro, bani pe care părinții nu ar fi avut de unde să îi dea. „Probabil ajungeam să vindem ceva, să cerem ajutor. Mulțumim oamenilor care au inima mare și ne-au ajutat”, spune tatăl adolescentului.

Numărul copiilor care se nasc cu malformații cardiace este în creștere atât în România, cât și la nivel internațional, iar una din cauze este poluarea, spun medicii. Cel mai mic copil operat de profesorul Victor Costache, cel care conduce echipa de medici, are 3 luni și aproape 5 kg. „Este nivelul cel mai greu de atins, operațiile la copii foarte mici. Practic, nu există marjă de eroare. Inima este foarte mică”, spune medicul Victor Costache.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri