Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Culturii Naționale: „Îi suntem recunoscători lui Mihai Eminescu”

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale şi aniversării a 170 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, precizând că pe 15 ianuarie se celebrează creaţia eminesciană, „cheia de boltă a identităţii noastre naţionale”, informează Agerpres.

„Aflată fericit între sărbătorile unirii românilor de la 1 Decembrie şi 24 Ianuarie, 15 Ianuarie celebrează creaţia eminesciană, cheia de boltă a identităţii noastre naţionale. Ziua de naştere a poetului naţional ne reuneşte în jurul limbii şi literaturii române, ne dă oportunitatea de a ne cinsti artiştii, dar şi ocazia de a reflecta asupra destinului culturii şi patrimoniului nostru naţional. Pentru această preţioasă moştenire, îi suntem recunoscători lui Mihai Eminescu şi culturii căreia El îi este Luceafăr de 170 de ani!”, a spus Iohannis într-un mesaj transmis de consilierul prezidențial Sergiu Nistor, în cadrul unei sesiuni solemne desfășurate la Academia Română.

Șeful statului a mai arătat că, în prezent, poeţii şi prozatorii, pictorii şi cineaştii „noului val”, compozitorii şi interpreţii, artiştii scenei dramatice şi lirice româneşti sunt admiraţi peste tot în lume.

”La festivaluri şi la târguri internaţionale, în simezele muzeelor şi galeriilor de pe toate meridianele globului, operele artiştilor români şi cultura românească, în ansamblul ei, îşi îndeplinesc nobila misiune de autentic ambasador al identităţii şi diversităţii societăţii noastre. Din această perspectivă, integrarea europeană şi apartenenţa României la spaţiul democratic occidental, departe de a cauza un atac la identitatea naţională, reprezintă în fapt o mare oportunitate pentru creatorii care dau astăzi strălucire culturii noastre”, a mai afirmat Iohannis.

În opinia şefului statului, „stimularea creaţiei şi garantarea reală a libertăţii creatorului, precum şi sprijinirea circulaţiei valorilor culturale româneşti trebuie să fie pilonii angajamentului consecvent al statului în domeniul culturii”.

„Accesul liber şi nediscriminatoriu la produsul cultural, inclusiv prin edificarea unei infrastructuri culturale funcţionale, este obiectivul pe care trebuie să îl urmărească o Românie normală, ţara care îşi valorifică resursele strategice, între care la loc de cinste se găsesc spiritualitatea şi creativitatea. La acest angajament, programul România Educată, pe care l-am iniţiat, îşi va aduce şi el o contribuţie deosebită”, a  spus şeful statului.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri