Meteorologii au emis un cod roșu de ploi torențiale și vijelii în două județe din Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Furtună cu fulgere.
Cod roșu de ploi și vijelii. Foto: GettyImages

Meteorologii au emis vineri o nouă avertizare Cod roșu de ploi și vijelii pentru mai multe localități din județele Suceava și Neamț. Viituri au fost și în nord-vestul țării, unde a plouat cu gheață, au fost alunecări de teren și mai multe gospodării au rămas izolate. De asemenea, hidrologii au emis pentru un cod portocaliu de inundații în județele Alba, Sibiu și Hunedoara, valabil până la ora 24.00.

Potrivit ANM, sunt vizate localitățile Broșteni, Crucea, Panaci din județul Suceava și Borca din județul Neamț.

În aceste zone se vor semnala averse torențiale ce vor cumula peste 40 l/mp, după ce în zonă s-au acumulat peste 40-50 l/mp, vijelie, frecvente descărcări electrice și grindină. Avertizarea este în vigoare până la ora 17.00.

Citește și: VIDEO&FOTO Ciclonul care a făcut prăpad în Germania a ajuns în România. În Bihor a plouat cu gheață, în Alba oamenii s-au refugiat în podul casei

 Cod portocaliu de inundații în nord-vestul țării

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o atenţionare Cod portocaliu de viituri, valabil pe râuri din judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara, până la ora 24:00.

Conform prognozei de specialitate, până la miezul nopţii, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri rapide de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie, pe râurile mici din bazinele hidrografice: Mureş - afluenţii de stânga aferenţi sectorului amonte S.H. Gelmar - aval S.H. Alba Iulia (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara) şi Cibin - afluenţii aferenţi sectorului amonte S.H. Cristian (judeţul Sibiu).

Fenomene hidrologice similare se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinul hidrografic Sălişte (afluent al râului Cibin).

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri