Ministrul francez de Externe: Nu se poate spune că prezenţa militară franceză în România este o provocare pentru Rusia

Data publicării:
Jean-Yves Le Drian și Bogdan Aurescu în timpul unei conferințe de presă comune la București
Jean-Yves Le Drian și Bogdan Aurescu în timpul unei conferințe de presă comune la București. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, spune că prezenţa militară franceză anunţată în România nu poate fi considerată „o provocare de către Rusia și că este vorba despre respectarea angajamentelor pe care ţara sa trebuie să le onoreze.

Franţa este naţiune-cadru, iar participarea la prezenţa avansată adaptată a NATO în România răspunde la angajamentele sale ca parte din NATO. Această disponibilitate va fi discutată de miniştri zilele următoare, a spus Le Drian, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său, Bogdan Aurescu.

Jean-Yves Le Drian a spus că eventuala coordonare cu forţele americane de pe teritoriul României, a căror prezenţă a fost anunţată miercuri, ar putea fi pe bază de complementaritate”, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă Rusia va vedea anunţul Franţei că va trimite trupe în România drept o provocare, şeful ministrul a răspuns: Nu cred că se poate spune că aceasta este o provocare, nu facem decât să răspundem la angajamentele pe care trebuie să le onorăm în contextul NATO.

Ministrul a adăugatsubiectul esenţial, la ora actuală, este dezescaladarea. El a vorbit în acest sens şi de varianta dialogului.

Trebuie să facem toate eforturile pentru a ajunge la acest scop. Ce facem în acest scop: descurajăm şi încercăm să discutăm. Ne dorim să găsim canale de comunicare cu Rusia. Este adevărat că acest dialog este mereu exigent şi dificil, dar trebuie să aibă loc, pentru a evita degradarea situaţiei, pentru că în prezent este adevărat că situaţia este gravă şi Rusia are la dispoziţie forţele dislocate necesare pe care le poate angaja într-o iniţiativă agresivă rapid, dacă doreşte. Dar încă nu a decis. Deci trebuie să facem toate demersurile posibile, să luăm toate iniţiativele posibile pentru a duce la o dezescaladare şi pentru ca preşedintele Putin să prefere negocierea confruntării, a spus Le Drian.

La rândul său, Aurescu a vorbit de importanţa componentei de descurajare.

Aş completa cu o constatare pe care noi românii o avem în minte, rezultând din experienţa noastră istorică - atunci când vrei să ai un dialog care să fie substanţial şi care să dea rezultate, în această parte a lumii este nevoie să te bazezi pe o descurajare puternică, a arătat el.

Totodată, Aurescu a reiterat că prezenţa aliată pe flancul estic al Alianţei, inclusiv în partea de Sud, unde se află România, dacă este comparată cu actuala prezenţă rusă în proximitatea Ucrainei şi în regiunea Mării Negre, este clar o prezenţă de câteva ori mai mică, deci nu se poate în niciun caz vorbi despre desfăşurare de forţe aliate care să reprezinte o provocare pentru Rusia.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri