Miza înființării unei mitropolii a Tomisului. Pârvulescu: Ar deveni cea mai veche. Mitropolia cea mai veche dă patriarhul

Data actualizării: Data publicării:
ips teodosie in timpul unei slujbe
Arhiepiscopul Teodosie. FOTO: Inquam Photos/ Lavinia Cioacă

În momentul în care Tomisul devine mitropolie va fi cea mai veche mitropolie, iar regula în România este că aceasta dă și patriarhul, a declarat politologul Cristian Pârvulescu, în cadrul emisiunii "Briefing" de la Digi24.

Pârvulescu a vorbit despre scandalul din BOR și a explicat că Teodosie, arhiepiscopul Tomisului "a încercat să mobilizeze credincioșii într-o acțiune politică", menită să pună Patriarhia, Biserica Ortodoxa Română "în fața unei situații complicate într-un an electoral".      

Cristian Pârvulescu, politolog: "Care este de fapt argumentul pe care în subsidiar îl au în vedere Teodosie și susținătorii săi? În momentul în care Tomisul devine Mitropolie devine cea mai veche mitropolie. Regula în România este că patriarhul este reprezentantul celei mai vechi mitropolii, iar până acum cea mai veche mitropolie era a Moldovei. Așa s-a stabilit în momentul în care a avut loc Marea Unire. S-a stabilit o regulă de succesiune.          

Dar, de data asta, (Teodosie -n.r.) a încercat să mobilizeze credincioșii într-o acțiune politică, menită să pună Patriarhia, Biserica Ortodoxa Română în fața unei situații complicate într-un an electoral.

În contextul ăsta BOR a reacționat. Sigur, (Teodosie – n.r.) s-ar putea să reușească. Vom vedea! Vom vedea care este situația în interiorul BOR, când va avea loc Sinodul, pe 29 februarie".

Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie le-a cerut organizatorilor mitingului pentru recunoaşterea Mitropoliei Tomisului, care era programat sâmbătă după-amiază în municipiul Constanţa, să renunţe la demersul lor. Cererea lui a venit după anunțul că va fi judecat de Sfântul Sinod al BOR pentru "tulburarea păcii din viața Bisericii", "răzvrătire" și "indisciplină", pentru că a insistat în repetate rânduri pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, deși nu îndeplinește criteriile.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se reuneşte în şedinţă în 29 februarie.  

"Biserica nu e o sectă formată din extremiști și ultrarigoriști", și "nici turma de asalt", a scris într-un mesaj pe Facebook purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu. Mesajul a venit în contextul scandalului care îl vizează pe arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri