NATO este alături de Israel, dar cere ca riposta contra Hamas să fie "proporțională". Geoană: Alianța condamnă atacurile teroriste

Data actualizării: Data publicării:
Meeting of the North Atlantic Council in Defence Ministers’ Session together with Sweden and the Defence Minister of Israel - Meeting of NATO Ministers of Defence - Brussels
"NATO nu se implică în acest conflict, dar parte din aliaţii NATO au spus clar că oferă sprijin practic Israelului", transmite Mircea Geoană. FOTO: NATO.int

Mircea Geoană, secretarul General adjunct al NATO, a declarat că ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant, a fost invitat joi în prima sesiune a reuniunii NATO la nivel de miniștri ai Apărării. Acesta i-a informat cu privire la situația actuală din Israel și atrocitățile comise de Hamas împotriva civililor israelieni şi a cetăţenilor din mai multe state aliate NATO. Totodată, țările membre ale NATO reunite la Bruxelles au condamnat atacurile Hamas şi au exprimat ''solidaritatea'' cu Israelul, dar au cerut ca reacţia să fie ''proporţională'', indică un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice. 

”L-am avut invitat, în această dimineaţă, alături de miniştrii Apărării din NATO, în prima sesiune a Reuniunii de azi, pe Yoav Gallant, ministrul Apărării din Statul Israel. Ministrul Gallant ne-a informat cu privire la situaţia actuală din Israel şi atrocităţile comise de Hamas împotriva civililor israelieni şi a cetăţenilor din mai multe state aliate NATO”, spune secretarul general adjunct al NATO.

Geoană arată că ”NATO a condamnat atacurile teroriste în cei mai fermi termeni posibil”.

"NATO nu se implică în acest conflict, dar parte din aliaţii NATO au spus clar că oferă sprijin practic Israelului. Şi pe măsură ce conflictul se va desfăşura, protecţia civililor va continua să fie esenţială", a mai precizat Mircea Geoană.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

''Aliaţii şi-au exprimat solidaritatea cu Israel, indicând în mod clar că (această ţară - n.red.) are dreptul de a se apăra într-o manieră proporţională contra acestor acte de terorism nejustificate'', arată un comunicat al NATO difuzat la scurt timp după începerea celei de-a doua zile a reuniunii miniştrilor apărării din NATO.

Participanţii au cerut Hamas ''eliberarea imediată'' a tuturor ostaticilor şi protejarea cât mai bună posibil a civililor. Ei au declarat în mod clar că nicio ţară şi nicio organizaţie nu ar trebui să caute obţinerea de avantaje de pe urma situaţiei actuale.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a afirmat că NATO condamnă atacurile teroriste în cei mai puternici termeni posibili, adăugând că ''Israelul nu este singur''.

"Hamas este o organizație teroristă, nu sunt militanți sau combatanți pentru libertate", a spus ministrul Apărării din Marea Britanie

Secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, a salutat faptul că NATO "este mai puternică şi mai unită ca oricând" şi a subliniat că Alianţa continuă să fie "forul fundamental" pentru menţinerea de consultări asupra securităţii transatlantice.

"Continuăm să ne concentrăm în NATO pe consolidarea apărării şi descurajării şi aş spune doar că NATO este mai puternică şi mai unită ca oricând", a declarat joi Austin, într-o conferinţă de presă comună cu Stoltenberg, potrivit EFE. Înaltul oficial american a adăugat că NATO "continuă să fie forul fundamental pentru consultările, deciziile şi acţiunile privind securitatea transatlantică".

Hamas este ''o organizaţie teroristă, nu sunt militanţi sau combatanţi ai libertăţii'', a subliniat ministrul britanic al Apărării, Grant Schapps, înaintea reuniunii de joi, potrivit Agerpres.

Mai mulţi miniştri ai Apărării au precizat că ţările lor furnizează sprijin concret pentru Israel, care îşi continuă riposta.

Pe 7 octombrie, sute de combatanţi Hamas s-au infiltrat în sudul Israelului şi au ucis peste 1.000 de civili pe străzi, în locuinţe şi la un festival în aer liber, semănând teroare sub un tir intens de rachete lansate din Fâşia Gaza către oraşe şi sate israeliene. În timpul acestui atac de o violenţă extremă, militanţii palestinieni au luat ostatici zeci de civili israelieni şi străini pe care Hamas ameninţă că îi va executa.

Armata israeliană a anunţat că 1.200 de persoane, majoritatea civili, au fost ucişi de Hamas. În Fâşia Gaza, cel puţin 1.200 de oameni şi-au pierdut viaţa în timpul ripostei israeliene, potrivit autorităţilor locale. Autorităţile israeliene au recenzat 150 ostatici luaţi de Hamas, în timp ce alte câteva sute de persoane sunt date dispărute.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri