Noul ambasador al Regatului Unit în România își începe mandatul. Prioritățile lui Giles Portman: apărarea şi securitatea în regiune

Data publicării:
BUCUREȘTI - AMBASADOR UK -CONFERINTA 23 IANUARIE
Giles Portman, noul ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Sursa foto: Inquam Photos/Saul Pop

Noul ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, Giles Portman, a afirmat, marţi, că Marea Britanie va continua să crească sprijinul militar pentru România, în calitate de aliat. Printre prioritățile anunțate la începutul mandatului său, diplomatul a subliniat domeniul apărării și securității, transmite Agerpres.

Noul ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, Giles Portman a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că printre priorităţile sale în România se numără domeniul apărării şi securitatea. „Ca aliaţi NATO, vom continua să creştem sprijinul Regatului Unit aici, pe teren”, a declarat acesta.

Regatul Unit va continua susţinerea pentru Ucraina

În acest sens, diplomatul a spus că Marea Britanie va acorda „susţinerea maximă pentru România şi Marea Neagră” şi a anunţat că Royal Air Force (RAF) se va întoarce anul acesta în ţara noastră, pentru o misiune de poliţie aeriană.

De asemenea, diplomatul a vorbit despre susţinerea pe care ţara sa o acordă României în ceea ce priveşte deminarea în Marea Neagră, în contextul în care România, Bulgaria şi Turcia au semnat, recent, un acord în acest sens.

„Ştiu că nu este uşor, dar acest sprijin va continua (...) Sunt recunoscător pentru tot ce a făcut România în acest sens şi pentru tot ce face România în acest sens”, a mai arătat ambasadorul Giles Portman.

Cum va colabora militar Marea Britanie cu România

„Sunt foarte hotărât, pe durata mandatului meu aici, să oferim sprijinul maxim posibil României şi în ceea ce priveşte apărarea securităţii din regiunea Mării Negre. Asta înseamnă dislocare (de trupe - n.r.), antrenamente, exerciţii comune. Spre exemplu, aeronavele noastre Typhoon din RAF se vor întoarce în România anul acesta, pentru a face poliţie aeriană în această parte a teritoriului NATO”, a afirmat diplomatul.

De asemenea, a amintit transferul către Forţele Navale Române a două vânătoare de mine din clasa Sandown din Marea Britanie.

„România, alături de Turcia şi Bulgaria, joacă un rol foarte important în deminarea regiunii Mării Negre, pentru a face ca navele cu cereale să tranziteze către persoanele din lume care au nevoie de alimente. Cred că avem o mare oportunitate să colaborăm în regiunea Mării Negre. România este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai noştri. Gândeşte exact la fel ca noi în ceea ce priveşte situaţia din Marea Neagră. Cred că este un domeniu în care putem lucra şi mai îndeaproape, în viitor”, a arătat Portman.

De asemenea, ambasadorul a spus că anul trecut au avut loc antrenamente comune importante ale forţelor militare britanice şi române.

„Avem multe planuri legate de creşterea numărului acestor antrenamente în acest an”, a completat Portman.

Giles Portman și Klaus Iohannis
Noul ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, Giles Portman, și președintele României Klaus Iohannis. Sursa foto: presidency.ro

Noul ambasador al Regatului Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, Giles Portman, şi-a depus, luni, scrisorile de acreditare într-o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, devenind astfel ambasador cu puteri depline în România.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri