O studentă din Cehia, găsită în Munții Piatra Craiului cu hipotermie, i-a întrebat pe salvamontiști dacă a ajuns în Rai

Data actualizării: Data publicării:
piatra craiului
Foto: Facebook Serviciul Public Local Salvamont Zărnești

O tânără de 24 de ani din Cehia care studiază în București s-a rătăcit în Munții Piatra Craiului. Singură, fără echipament adecvat, cu 10% baterie la telefon, aceasta a ajuns aproape de vârful Turnu (1923 metri altitudine), pe Padina Hotarului. Ea a apelat salvatorii la 18.30 și a fost găsită de aceștia după mai bine de două ore, în stare de somnolență, aflată în hipotermie. Potrivit bizbrasov.ro, studenta nu avea căciulă, mănuși sau vreo lanternă. Panicată și înfrigurată, a crezut c-a murit și a ajuns în Rai, când a fost descoperită de salvamontiștii din Zărnești.

"O tânără de doar 24 de ani, din Cehia, dar care studiază în Capitală, s-a rătăcit în Munții Piatra Craiului, neavând articole vestimentare corespunzătoare unei drumeții. Studenta nu avea căciulă, mânuși sau vreo lanternă. Panicată și înfrigurată, a crezut că a murit și a ajuns în Rai când a fost descoperită de salvamontiștii din Zărnești.

Joi, 8 februarie 2024, în  jurul orelor 18.30,  Serviciul Public Local Salvamont Zărnești, primește  solicitare prin apel de urgențā 112,  pentru a interveni cât se poate de prompt  într-un nou caz  halucinant .

Din nou o persoanā de sex feminin, de data aceasta din Cehia, fārā niciun element de echipament  montan adecvat iernii, cu 10℅ baterie la telefon, ajunge  singurā, pe timp de noapte, aproape de vârful Turnu( alt. 1923 metri), pe Padina Hotarului.

O nouā intervenție foarte durā, desfāșuratā contra cronometru, având în vedere situația persoanei, aflatā la limita supraviețuirii, în condiții de iarnā.

O echipă de prim răspuns, formată din doi salvatori montani, foști sportivi, au găsit victima după mai bine de 2 ore, în stare de somnolență (aflată în hipotermie). S-a aplicat protocolul impus de caz, astfel încât starea victimei să nu se agraveze (schimbarea hainelor ude, lichide calde), în urma căruia acțiunea a fost ținută sub control, iar după câteva ore, victima a reușit, cu sprijinul nostru, sa se mobilizeze și să ajungă în orașul Zărnești pe propriile picioare. Privim cu îngrijorare cazuistica din ultima perioadā și recomandām încā o datā prudențā în alegerea traseelor montane, utilizarea echipamentului  montan de iarnā și informarea prealabilă prin Serviciile Salvamont", transmit salvamontiștii.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri