O treime dintre tinerii din Germania cred că violența împotriva femeilor este „acceptabilă”. Cum încearcă UE să combată acest fenomen

Data publicării:
Stop violence against women
O treime dintre tinerii din Germania cred că violența împotriva femeilor este „acceptabilă”. Foto: Profimedia Images

Mai mult de o treime dintre bărbaţii tineri din Germania consideră acceptabilă violenţa împotriva femeilor, reiese dintr-un studiu citat de CNN.

Potrivit sondajului, 33% dintre bărbaţii între 18 şi 35 de ani au spus că acceptă ideea ca mâna lor să aluneceîn timpul unei dispute cu partenera lor feminină, scrie Agerpres. Totodată, 34% au admis că au fost violenţi faţă de femei în trecut. 

Aceste rezultate sunt şocante”,  a reacţionat Karsten Kassner de la Federal Forum Men, un grup care militează pentru egalitatea între sexe. Este problematic că o treime dintre bărbaţii intervievaţi banalizează violenţa fizică împotriva femeilor. Situaţia trebuie să se schimbe de urgenţă, a declarat el pentru grupul Funke.

Ancheta naţională a fost realizată între 9 şi 21 martie, online, pe un eşantion de 1.000 de bărbaţi şi 1.000 de femei cu vârste între 18 şi 35 de ani.

Mai mult de 115.000 de femei au fost victime ale violenţelor conjugale în 2021, potrivit datelor poliţiei federale germane. În acelaşi ani, 301 femei au fost ucise de partenerul de la acea dată sau de un fost partener. 

Ministrul german al Justiţiei, Marco Buschmann, a declarat în 2022 că va face presiuni pentru modificări juridice care să pedepsească mai sever violenţa împotriva femeilor, afirmând că asemenea fapte nu ar trebui minimalizate ca tragedii private.

Violența împotriva femeilor și a fetelor este una dintre cele mai sistematice și mai frecvente încălcări ale drepturilor omului la nivel mondial. Țările UE nu fac excepție, se arată într-o inofrmare a puterii politice de la Bruxelles. Din păcate, una din trei femei a fost victima unor violențe fizice sau sexuale, comise cel mai des de partenerii intimi.
 
Violența online este și ea în creștere, vizând în special femeile tinere și femeile din viața publică, de exemplu jurnalistele și politicienele. În plus, femeile se confruntă cu violență la locul de muncă: aproximativ o treime din femeile din UE care s-au confruntat cu hărțuire sexuală au fost victime ale acesteia la locul de muncă.
 
La ora actuală nu există niciun act legislativ specific al UE care să abordeze violența împotriva femeilor și violența domestică. Chestiunea este totuși reglementată de unele directive și regulamente ale UE, în special în domeniul cooperării judiciare în materie penală, al egalității între femei și bărbați și al politicii în materie de azil.

De exemplu, o directivă a UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protejarea tuturor victimelor oricărei infracțiuni garantează că drepturile victimelor violenței de gen sunt asigurate în toate etapele procesului penal.

La 8 martie 2022, Comisia Europeană a propus o nouă directivă privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Propunerea urmărește să asigure un nivel minim de protecție în întreaga UE împotriva unor astfel de violențe. Noile norme vor incrimina o serie de infracțiuni, inclusiv mutilarea genitală feminină și violența cibernetică.

Violența cibernetică se referă la distribuirea neconsensuală de imagini cu caracter intim, urmărirea cibernetică, hărțuirea pe internet și incitarea cibernetică la violență sau la ură. Directiva va garanta, de asemenea, că victimele dispun de:

  • acces la justiție
  • dreptul de a solicita despăgubiri
  • acces gratuit la linii telefonice de urgență și la centre de primire în regim de urgență în caz de viol

Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice – „Convenția de la Istanbul” – este punctul de referință pentru standardele internaționale în acest domeniu.

Convenția:

  • este primul document internațional care cuprinde o definiție a genului
  • incriminează infracțiuni precum mutilarea genitală feminină, căsătoria forțată, urmărirea în scopul hărțuirii, avortul forțat și sterilizarea forțată
  • recunoaște violența împotriva femeilor drept o încălcare a drepturilor omului și o formă de discriminare
  • atribuie statelor membre responsabilitatea dacă nu reacționează în mod adecvat la această formă de violență

Convenția stabilește măsuri cuprinzătoare de natură juridică și la nivel de politici pentru a preveni astfel de violențe și pentru a proteja și a ajuta victimele. Printre aceste măsuri se numără colectarea datelor, sensibilizarea, măsuri juridice privind incriminarea unor astfel de violențe și furnizarea de servicii de asistență. Convenția abordează, de asemenea, dimensiunea violenței pe criterii de gen în chestiuni legate de azil și migrație.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri