Autoritățile bulgare: Nu există dovezi ale poluării apelor Mării Negre după distrugerea barajului de la Nova Kahovka

Data actualizării: Data publicării:
apa se revarsa din barajul Nova Kahovka dupa explozie
Observaţiile prin satelit şi modelarea matematică a curenţilor de apă nu au dat până acum niciun motiv de îngrijorare. Foto: Profimedia Images

În prezent, nu există dovezi ale poluării apelor Mării Negre în Bulgaria, a anunţat Ministerul bulgar al Mediului şi Apelor, care publică zilnic pe site-ul său informaţii despre posibilele daune aduse mediului după distrugerea barajului Kahovka de pe Nipru, în Ucraina, informează agenția bulgară de presă BTA, preluată de Agerpres.

Observaţiile prin satelit şi modelarea matematică a curenţilor de apă nu au dat până acum niciun motiv de îngrijorare. Atât curenţii de apă de coastă, cât şi cei din interiorul ţării, sunt monitorizaţi. Monitorizarea apelor mării este coordonată împreună cu Ministerul Turismului în vederea asigurării unui sezon turistic fără probleme, a precizat Ministerul Mediului.

În situaţiile care necesită o monitorizare precisă a bazinului Mării Negre, Centrul Integrat de Management şi Monitorizare a Zonelor Costiere de la Academia Navală Nikola Vaptsarov din Varna monitorizează în timp real şi vizualizează procesele din Marea Neagră, şi în acelaşi timp prezice direcţia de mişcare a poluanţilor plutitori şi deversărilor, a mai spus ministerul.

Centrul a fost înfiinţat cu fonduri de la Ministerul Mediului în cadrul Programului de management integrat al apelor marine şi de pe teritoriul ţării 2009-2014 al Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European, care a oferit 1.147.655 de euro, a precizat ministerul.

Amplasarea punctelor de observare ţine cont de direcţia curenţilor predominanţi şi de datele batimetrice disponibile pentru zonă. Este monitorizat riscul potenţial al poluării marine din cauza activităţilor militare. De asemenea, este monitorizată prezenţa produselor petroliere, a metalelor, a radionuclizilor cesiu-137 şi tritiu; indicatori suplimentari (pesticide etc.) sunt incluşi ca răspuns la situaţia schimbată. Până în prezent, nu au fost detectate depăşiri pentru niciunul dintre indicatorii testaţi, a precizat ministerul.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri