Explozia de la barajul Nova Kahovka, înregistrată de stațiile seismice din România, spun specialiștii norvegieni

Data actualizării: Data publicării:
apa se revarsa din barajul Nova Kahovka dupa explozie
Observaţiile prin satelit şi modelarea matematică a curenţilor de apă nu au dat până acum niciun motiv de îngrijorare. Foto: Profimedia Images

Explozia de la barajul ucrainean aflat lângă Herson a fost atât de puternică încât a fost înregistrată de stațiile seismice din țara noastră. Specialiștii Institutului Norvegian de Seismologie spun că deflagrația a produs o undă de șoc care a ajuns la plăcile tectonice din Bucovina.

Potrivit Norsar, o undă seismică care indică o explozie puternică a fost detectată pe 6 iunie de sistemul de senzori BURAR, care este amplasat în Bucovina, România, și care se află la 620 de kilometri de barajul de la Nova Kahovka, relatează BBC.

Magnitudinea a fost între 1 și 2, iar unda seismică a fost detectată la ora 2:54, care corespunde cu momentul distrugerii barajului.

Institutul de seismologie din Norvegia (Norsar) a detectat o „explozie” provenind din zona barajului de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, în momentul distrugerii sale marţi, a declarat vineri unul dintre responsabilii de rang ai instituţiei, potrivit AFP.

Acest anunţ, care nu indică originea exploziei, arată că barajul hidroelectric, situat într-o zonă aflată sub controlul Rusiei, nu a cedat ca urmare a daunelor suferite în timpul bombardamentelor din lunile precedente.

„Suntem siguri că a avut loc o explozie acolo”, a declarat pentru AFP Ben Dando, şef de secţie la Norsar.

Potrivit acestui institut independent de cercetare seismologică, deflagraţia s-a produs în jurul orei locale 2:54 la un sit ale cărui coordonate coincid cu cele ale barajului de la Kahovka, pe fluviul Nipru.

Magnitudinea acesteia a fost „între 1 şi 2”, a precizat Norsar, care nu a calculat deocamdată echivalentul în tone de TNT, ceea ce necesită luarea în considerare a mai multor factori.

„Nu a fost o explozie mică”, a precizat responsabilul de la Norsar.

Ea a fost înregistrată de staţia de măsurare din Bucovina, în România, la aproximativ 620 km de locul în care s-a produs, notează AFP, citată de Agerpres.

Distrugerea barajului hidroelectric, de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc, a provocat inundarea a zeci de oraşe şi sate pe ambele maluri ale fluviului Nipru, inclusiv a unor cartiere ale capitalei regionale Herson, forţând mii de oameni să-şi părăsească locuinţele.

Interpelată de Ucraina, care o acuză că a dinamitat barajul pentru a tăia calea în faţa ofensivei ucrainene în sud, în direcţia Crimeii, Rusia a declarat joi în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) că Kievul a distrus barajul cu lovituri de artilerie „masive”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri