ONU lansează un apel la donații de aproape 300 de milioane de dolari pentru Gaza și Cisiordania

Data actualizării: Data publicării:
Israeli-Palestinian conflict - Rafah
Cel puțin 1.300 de israelieni au murit până acum în urma atacurilor teroriste Hamas și cel puțin 1.500 de palestinieni au murit în urma bombardamentelor israeliene. FOTO: Profimedia

ONU a lansat joi un apel de urgenţă la donaţii în valoare de 294 de milioane de dolari pentru a răspunde "nevoilor urgente" ale localnicilor vulnerabili din Cisiordania şi Fâşia Gaza, unde peste 423.000 de palestinieni şi-au părăsit casele în ultimele zile, relatează AFP. "Pentru a ne asigura că partenerii pot răspunde acestor nevoi, este esenţial ca fondurile să fie primite la timp prin acest apel", a transmis oficiul ONU.

Apelul este menit să ofere ajutor celor peste 1,2 milioane de rezidenţi din Gaza şi Cisiordania, a precizat Biroul ONU pentru Afaceri Umanitare (OCHA), subliniind că organizaţiile umanitare nu au mai multe resurse necesare pentru a "răspunde în mod adecvat nevoilor palestinienilor vulnerabili".

"Pentru a ne asigura că partenerii pot răspunde acestor nevoi, este esenţial ca fondurile să fie primite la timp prin acest apel", transmite biroul ONU, menţionând că finanţarea ajutorului pentru Gaza şi Cisiordania în 2023 a fost o "provocare".

Potrivit OCHA, peste 423.000 de palestinieni au fost strămutaţi în ultimele zile în Fâşia Gaza aflată sub asediu şi bombardată de armata israeliană după la atacul sângeros al Hamas în Israel.

Numărul persoanelor strămutate în acest teritoriu dens populat de 2,3 milioane de locuitori a crescut cu 84.444 de persoane, ajungând la 423.378, a indicat biroul ONU într-un comunicat publicat vineri, notează Agerpres.

Armata israeliană (IDF) le-a cerut vineri civililor din Gaza să evacueze orașul în 24 de ore și să se îndrepte "spre sud". Conform IDF, teroriștii Hamas se ascund în tuneluri subterane și în clădiri populate de civili.

Militarii israelieni au spus că civilii trebuie "să se distanțeze" de teroriștii Hamas și să părăsească orașul. Cabinetul premierul israelian Benjamin Netanyahu a publicat, de asemenea, pe rețelele sociale, trei imagini cu bebeluși morți, pe care Netanyahu i le-a prezentat secretarului de stat al SUA, Antony Blinken.

Cel puțin 1.300 de israelieni au murit până acum în urma atacurilor teroriste Hamas și cel puțin 1.500 de palestinieni au murit în urma bombardamentelor israeliene.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri