Probleme din cauza vremii: accidente și avarii. Cum se circulă și care sunt previziunile meteorologilor

Data actualizării: Data publicării:
schela prabusita bloc vreme rea vant
O schelă s-a prăbușit în București din cauza vântului puternic Foto: digi-fm.ro

Este peisaj de iarnă veritabilă în multe zone din ţară. 19 judeţe sunt sub alertă meteo de ninsori şi viscol. Ninsori sunt aşteptate însă peste tot. Acest weekend va sta sub semnul ninsorilor în mare parte a ţării şi nu vor lipsi răbufnirile vântului. 

cod galben ninsoare vremea meteo iarna ninsoare_inquam photos octav ganea (3)
Weekend cu vreme de iarnă veritabilă în aproape toată țara Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

De sâmbătă de la ora 6:00 a intrat în vigoare un cod portocaliu de ninsori şi viscol. Sunt vizate judetețele Timiș, Caraș, Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova. Strat consistent de zăpadă se va depune şi în Banat, Crișana, Transilvania, vestul și nordul Olteniei, jumătatea de nord a Munteniei.

Situația actualizată a stării drumurilor o puteți urmări aici.

ACTUALIZARE 23:00 Prefectul judeţului Timiş, Eva Andreaş, a convocat, sâmbătă seară, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, după ce din cauza căderilor de zăpadă 12.000 de consumatori din peste 30 de localităţi au rămas fără electricitate. Pompierii au intervenit pe durata zilei pentru îndepărtarea arborilor de pe maşini şi carosabil, la incendii şi accidente. Şi în judeţul Buzău, peste 18.900 de familii din 18 comune nu au curent, sâmbătă seară, avariile apărând din cauza vântului puternic înregistrat în zona de câmpie a judeţului.

PoTrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, s-a intervenit, în cursul zilei, în 60 de situaţii de urgenţă, dintre care trei incendii, 23 degajări de copaci sau crengi de pe autoturisme, 18 de degajări copacii sau crengi de pe carosabil, 11 degajări de cabluri de pe partea carosabilă şi cinci accidente rutiere.

ACTUALIZARE 22:45 Peste 13.000 de familii din 18 comune buzoiene nu aveau curent, sâmbătă seară, avariile apărând din cauza vântului puternic înregistrat în zona de câmpie a judeţului.

ACTUALIZARE ORA 14:00  S-au produs două accidente grave în Timiş şi Vâlcea, doi oameni şi-au pierdut viaţa, după ce maşinile în care se aflau au derapat de pe şosele. Două ambulanţe din Olt şi Teleorman aflate în misiune au rămas blocate noaptea trecută în nămeţi. A fost nevoie de intervenţia utilajelor pentru a le scoate din zăpadă.

În Vâlcea, Uun om a murit şi un altul este grav rănit după un accident în care a fost implicat şi un camion încărcat cu lemne.

O femeie și-a pierdut viața și alte 4 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce o maşină a derapat în Timiș. Șoferul în vârstă de 29 de ani nu a adaptat viteza la condițiile de drum, a pierdut controlul volanului şi a intrat pe contrasens unde s-a izbit violent de un autoturism care circula regulamentar. În urma accidentului, drumul care face legătura între Timișoara și Buziaș a fost blocat vreme de jumătate de oră. Polițiștii au deschis un dosar penal pe numele șoferului vinovat și continuă cercetările.

Pe mulţi şoferi iarna i-a luat prin suprindere. Ei au plecat spre munte cu maşinile echipate de vară. Aşa se face că mulţi au ajuns în şanţ sau au rămas blocaţi în mijlocul drumului. În Gorj, poliţia a instalat filtre pe şoselele care urcă spre zona montană şi nu mai permite circulaţia maşinilor neechipate de iarnă. 

ACTUALIZARE ORA 11:15 O schelă s-a prăbușit sâmbătă dimineață pe bulevardul Iuliu Maniu din București, din cauza vântului puternic. S-a întâmplat într-o zonă intens circulată, dar din fericire nimeni nu a fost rănit.

schela prabusita bucuresti
O schelă s-a prăbușit în București din cauza vântului puternic Foto: digi-fm.ro

Iată cum arăta Bucureștiul sâmbătă dimineața:

ACTUALIZARE ORA 11:00 S-a reluat traficul aerian pe aeroportul din Timișoara.

ACTUALIZARE ORA 10:30. Ninsorile din ultimele ore au afectat şapte judeţe ale ţării, în evenimentele produse de vremea rea fiind implicate 12 autovehicule şi 24 persoane, a informat, sâmbătă dimineaţa, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Potrivit sursei citate, la nivel naţional, în ultimele 24 de ore, vremea a fost caracterizată de ninsori, lapoviţa, ploi şi polei în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, meteorologii au emis Cod Portocaliu de nisori abundente, strat semnidicativ de zăpadă şi viscol în 9 judeţe ale ţării (AG, CS, DB, GJ, HD, MH, PH, TM şi VL), avertizare valabilă până duminică la prânz.

În urma manifestării fenomenelor meteorologice, pe timpul nopţii au fost înregistrate efecte în 7 judeţe (AG, DB, HD, MH, PH, TM şi TR), fiind implicate 12 autovehicule şi 24 persoane.

Sâmbătă dimineaţa, autorităţile locale din judeţul Teleorman au intervenit pe DJ 703, între localităţile Ciolăneşti şi Baldovineşti, pentru deblocarea unei ambulanţe care se deplasa pentru preluarea unei gravide. Această nu a mai putut înainta din cauza zăpezii de pe carosabil, însă a fost deblocată rapid de utilaje.

Între localităţile Ponoarele şi Izverna din judeţul Mehedinţi s-a intervenit pentru deblocarea a trei autoturisme în care se aflau 10 persoane.

Tot pentru deblocarea a 2 autoturisme în care se aflau 5 persoane şi a unui autobuz fără persoane s-a intervenit pe drumul care face legătura între localităţile Boldeşti şi Seciu din judeţul Prahova.

Totodată, în localitatea Mizil pompierii şi drumarii au deblocat un autotren care a derapat şi a intrat într-o curte.

În judeţul Dâmboviţa, pe DN 7, salvatorii au deblocat un autoturism în care se aflau 5 persoane, iar în judeţul Hunedoara, în zona localităţii Cinciş, a fost deblocat un atutotren.

Pe DN 73, între localităţile Câmpulung Muscel şi Dragoslavele din judeţul Argeş, circulaţia rutieră s-a desfăşurat temporar îngreunat, carosabilul fiind acoperit cu zăpadă. S-a intervenit cu utilaje de la administratorul de drum şi autorităţile locale, pentru deszăpezire şi răspândire de material antiderapant.

Tot sâmbătă dimineaţa, pe A1, la km 106, un tir a parăsit carosabilul şi a blocat o bandă.

În municipiul Timişoara, pompierii au acţionat pentru degajarea a 4 arbori căzuţi pe 2 autoturisme şi pe carosabil.

Traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă pe majoritatea arterelor rutiere din judeţele aflate sub atenţionări meteorlogice. Nu sunt semnalate drumuri blocate sau persoane aflate în dificultate.


ACTUALIZARE ORA 10:00 Nici un avion nu aterizează sau decolează la această oră de pe Aeroportul din Timişoara, din cauza vremii. Județul Timiș se află sub avertizare cod portocaliu de ninsori și viscol.


Pe A1 Bucureşti - Piteşti, A2 Bucureşti - Constanţa şi A3 Bucureşti Ploieşti, s-a depus strat subţire de zăpadă. A avut loc și un accident pe autostrada 1, pe sensul spre Capitală.

Sâmbătă dimineaţă, au apărut şi primele probleme din cauza vremii. În Teleorman o ambulanţa a rămas înzăpezită. Trebuia să transporte un bolnav care avea nevoie de dializă.

Ninge de vineri seara și în Timiş, unul din judeţele aflate sub cod portocaliu. În Timişoara, s-a depus deja un strat de zăpadă de câţiva zeci de centimetri.

Este iarnă în toată regula în sud-vestul țării. Peste 100 de utilaje intervin pe drumurile din Gorj și Hunedoara, aflate sub cod galben și portocaliu de ninsori abundente și viscol.

În București, utilajele au lucrat toată noaptea. Munca le-a fost însă îngreunată de viscolul care aducea zăpada înapoi pe şosea. Dimineața se circula în condiții acceptabile pe marile bulevarde.  „Nu tocmai în regulă, dar faţă de alte dăţi, e ok”, a declarat un șofer.

CUM VA FI VREMEA ÎN URMĂTOARELE ZILE

Meteorologul Alina Șerban ne spune cum va fi vremea în următoarea perioadă:

Ninsori abundente se vor cădea sâmbătă în regiunile sud-vestice, parţial în cele centrale, în mare parte a zonei de munte şi local în dealurile sudice. Ploile vor fi prezente în Dobrogea, în sudul Olteniei, al Munteniei, iar spre seară, şi în sudul Moldovei, unde se va menţine riscul de formare a poleiului. Viteza vântului va atinge 45 - 50 km/h prin sud şi sud-vest, în timp ce la altitudini mari, rafalele vor depăşi 70 km/h şi va fi viscol.
Duminică, va ninge în Banat, în Crişana, în Maramureş şi la munte. Lapoviţă va cădea în Transilvania şi în cea mai mare parte Moldovei, iar în sudul teritoriului vor fi doar ploi. Cu precădere în Carpaţii Meridionali, stratul de zăpadă va mai creşte cu încă 40 cm. La începtul săptămânii viitoare, precipitaţiile, în special sub formă de ninsoare slabă vor reveni în sudul, vestul şi centrul ţării.

În Bucureşti, orele următoare vor aduce lapoviţă şi ploaie, aşa că zăpada va începe să se topească. Termometrele vor arăta până la 3 grade Celsius, dar vântul va atinge 45...50 km/h şi va accentua senzaţia de frig.
Turiştii aflaţi la munte vor avea parte de un weekend de iarnă veritabilă. Va ninge pe suprafeţe extinse, iar stratul de zăpadă nou depus va trece de o jumătate de metru, mai ales în masivele vestice şi sudice. Pe creste, rafalele de peste 60 km/h vor forma troine. Ninsorile vor slăbi în intensitate de luni seară şi vor mai fi prezente în Carpaţii Meridionali şi în vestul Carpaţilor Occidentali.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri