Percheziții în restaurante și baruri din Argeș, care ar fi fraudat încasările printr-un soft informatic. Cum funcționa sistemul

Data publicării:
incasari bar
Credit foto: Guliver/Getty Images

Percheziții în lanț, joi dimineața, în Argeș și Maramureș, după ce mai multe localuri ar fi fraudat, timp de 6 ani, încasările. Mai exact, aveau instalat un soft informatic, care înregistra doar parțial încasările în contabilitate. 30 de persoane - patroni de restaurante, puburi și baruri - au ajuns la audieri. Aplicația, scrie News.ro, a fost dezvoltată de o firmă din Maramureș și e legală, însă folosită într-un anumit mod face ca unele încasări să nu fie fiscalizate.

Vizați de anchetă sunt mai mulți oameni de afaceri din Argeș, care dețin baruri, restaurante și puburi. Aceștia sunt acuzați că, timp de 6 ani, ar fi fraudat încasările cu ajutorul unui soft informatic aparent legal, însă folosit intenționat cu rea-credință.

"Din cercetări s-a stabilit că, în perioada 2017 – 2023, mai multe localuri de alimentaţie publică, din judeţul Argeş, ar fi omis să evidenţieze, în documentele contabile şi în alte documente legale, operaţiunile comerciale efectuate, inclusiv prin utilizarea necorespunzătoare a unui soft informatic de gestiune, în scopul înregistrării doar parţiale a încasărilor în evidenţele contabile”, au transmis oficialii Poliţiei judeţene Argeş.

Joi, polițiștii au făcut 26 de percheziții, în Argeș și Maramureș, atât la sediile unor societăți comerciale, cât și la domiciliile suspecților.  Patronii localurilor, dar și reprezentanții companiei din Maramureș care au creat softul informatic au ajuns să dea explicații în fața oamenilor legii.

"Există suspiciuni că, timp de mai mulţi ani, administratori ai unor restaurante, baruri şi puburi au folosit o aplicaţie informatică în aşa fel încât nu toate vânzările să fie înregistrate, fapt care ducea la nefiscalizarea unora dintre încasări", transmit polițiștii.

În total, 30 de oameni au ajuns la audieri. Sunt cercetați pentru evaziune fiscală şi fraudă informatică.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că aplicaţia dezvoltată de o companie din Maramureş este una legală, însă, prin folosirea acesteia într-un anumit mod, era eludată obligaţia de la plata taxelor.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri