Percheziții la DSP Arad într-un dosar privind gestionarea pandemiei. Sunt verificate inclusiv testările pentru depistarea infectărilor

Data publicării:
politisti de la trupele speciale
Percheziții la șeful Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor. Foto: Facebook

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad fac percheziţii, miercuri, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad și la la Facultatea de Medicina a Universității de Vest, într-un dosar în care anchetatorii arădeni investighează mai multe nereguli privind gestionarea pandemiei de COVID-19.

Potrivit unor surse judiciare, sunt verificate achiziţii în legătură cu gestionarea pandemiei de SARS-CoV-2, dar se fac verificări şi cu privire la testările pentru depistarea infectărilor cu noul coronavirus.

În 19 august, şeful DSP Arad, Horea Timiş, declara, pentru Agerpres, că jumătate dintre angajaţii instituţiei sunt cercetaţi penal în urma activităţilor şi deciziilor luate în pandemie, cum ar fi semnarea unor contracte de servicii în afara bazei legale, dar care ar fi fost necesare pentru combaterea răspândirii noului coronavirus. El spunea că "toţi angajaţii cu atribuţii de conducere şi cu putere de decizie din instituţie sunt cu dosare penale".

"Noi suntem tot într-o anchetă. De la începutul pandemiei, am fost asaltaţi de tot felul de plângeri, să fim chemaţi medicii la tot felul de anchete, începând cu primul deces de COVID-19 din Arad. Ulterior, pe alte motive: modalitatea de efectuare a anchetelor epidemiologice, pe baza raportului Curţii de Conturi, din cauza transportului persoanelor de la frontieră, a achiziţiilor făcute în stare de urgenţă", a spus atunci Timiş.

El a explicat că, în special în starea de urgenţă, au fost cazuri în care s-au luat decizii fără a exista cadrul legal, "dar care au salvat situaţia".

"De exemplu, conform legii, eu nu am voie să depăşesc bugetul de venituri şi cheltuieli de anul trecut, asta deşi în stare de urgenţă sau stare de alertă capacitatea financiară a DSP a crescut, având în vedere că am început să facem contra-cost teste PCR, încasăm bani şi facem achiziţii. Automat se modifică veniturile şi cheltuielile faţă de anul trecut. Dacă încalci această limită, e caz penal, am înţeles. Eu trebuie să stau şi să aştept să se modifice legile ţării sau să merg mai departe ţinând cont de contextul pandemic şi nevoia de intervenţie rapidă a medicilor şi specialiştilor DSP", spunea Horea Timiş.

El a punctat că, "în toate cazurile în care s-a încălcat legea, nimeni nu a luat bani de la DSP să ducă acasă". Timiş a mai afirmat că "aceste anchete au pus presiuni uriaşe pe angajaţii DSP şi ai altor instituţii publice, iar funcţionarii nu mai vor să iasă din litera legii, din cauza fricii".
 
Şeful DSP Arad a spus că vor fi verificate şi testările pentru SARS-CoV-2.

"Ne aşteptăm să fim cercetaţi şi pentru testele PCR pe care le-am făcut în afara definiţiei de caz. La nivel judeţean am decis să facem teste în cămine de bătrâni sau alte instituţii cu risc, pentru a găsi la timp bolnavii şi a limita răspândirea infecţiei. Am făcut asta chiar dacă am ştiu că nu ne încadrăm pe lege, dar altfel riscam să scăpăm de sub control răspândirea virusului tocmai în centre în care se află persoane cu multe vulnerabilităţi", spunea Horea Timiş. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri