Adrian Năstase: PSD se află într-o criză de imagine cu potenţiale implicaţii penale după mitingul din 10 august

Data actualizării: Data publicării:
adrian nastase facebook

Fostul premier Adrian Năstase acuză, într-o postare pe blogul său, că PSD este responsabil pentru criticile care se înmulțesc la adresa partidului și anticipează că PSD comite erori de strategie din cauza cărora ar putea pierde alegerile prezidențiale din 2019.

adrian nastase facebook
Foto: Facebook

Fostul premier acuză PSD că de „tentația unui regim iliberal” și de „căutare de dușmani reali sau inventați”, atrăgând atenția că jignirea unor state europene și catalogarea lor drept „gândaci externi” nu face „decât să aducă și mai multă neîncredere în PSD”.

Adrian Năstase consideră că tensiunile din spațiul public, dar și din interiorul partidului sunt cauzate de „evidentele carențe profesionale” ale unor miniștri ai partidului.

„Resursele umane ale PSD, sursa crizei de încredere. Devine tot mai greu de respins concluzia că o parte din tensiunile din societate şi atacurile împotriva PSD sunt determinate de evidentele carenţe profesionale ale unei părţi din cei însărcinaţi să conducă ministere, agenţii sau alte instituţii publice.”, scrie fostul premier.

De asemenea, acesta punctează că PSD se află într-o plină „criză de imagine cu potențiale implicații penale după mitingul din 10 august”.

„PSD şi guvernul său sunt parte a unor conflicte deja existente şi a altora latente, dar în plină dezvoltare: tensiunile interne din partid, oficializate la CEx-ul de la Neptun; conflictul cu Klaus Iohannis şi cu partidele din opoziţie; războiul cu SRI, SPP, Ministerul Public definite toate, imprecis, drept parte a „statului paralel”; criza de imagine cu potenţiale implicaţii penale după mitingul din 10 august; instalarea neîncrederii externe în PSD, pe fondul percepţiei existenţei unui „deficit democratic”; pesta porcină, cu efecte sociale şi economice importante; reglementarea exploatărilor de gaze naturale din Marea Neagră.

La acestea se poate adăuga tensionarea societăţii în contextul organizării unui referendum pentru definirea familiei. Aşadar, sunt cinci-şase zone de conflict simultan, iar riscul, deloc de neglijat, este de blocare a guvernării în această toamnă. Apropierea rapidă a preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene ar trebui să genereze o reacţie de stingere/rezolvare a acestor conflicte cu potenţial de a se transforma în crize majore. PSD ar trebui să găsească „supape de evacuare” a conflictelor şi să nu mai genereze alte crize, cel puţin aşa ar reieşi din lectura unui manual de management politic”, scrie Năstase.

Despre alegerile prezidențiale. „Pentru electoratul PSD absenţa unui candidat propriu în alegerile de anul viitor înseamnă, la acest moment, o veritabilă criză a reprezentării şi identităţii politice”, consideră Năstase, care scrie că „anunţul lui Liviu Dragnea că nu va intra în competiţia prezidenţială simplifică dar, in acelasi timp, şi complică lucrurile.” Năstase este de părere că PSD ar avea mult de pierdut dacă ar alege să-l susțină la alegerile prezidențiale pe candidatul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, deoarece de câte ori a fost susținut un candidat comun, acesta a provenit de la partidul mai important al unei alianțe.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri