Alegeri europarlamentare 2019. Vot diaspora: Poliția germană, nevoită să intervină la Consulatul României din Sttutgart

Data actualizării: Data publicării:
Coadă vot la Bochum alegeri europarlamentare 2019 si referendum pe justitie
Coadă la vot la Bochum Foto; Cristian Minu

Poliția a intervenit pentru a menține ordinea și pentru a păstra liberă intrarea în consulatul din Stuttgart, astfel încât oamenii care așteaptă la rând să poată intra să voteze, relatează Mediafax.

Sunt români care așteaptă de circa opt ore în fața Consulatului pentru a-și exercita dreptul de vot. Oamenii protestează din când în când, iar la un moment dat accesul în Consulat a fost blocat, motiv pentru cara intervenit Poliția.

Nu este singurul oraș din Germania unde românii au probleme la vot și acuză proasta organizare.

„Se merge extrem de greu şi cred că problema principală este organizarea, care este în așa manieră gândită, încât să meargă lent”, a declarat pentru Digi24 Cristian Buzea, un român stabilit la Munchen. El a precizat că a stat de la 8:30 până în jurul orei 15:30 ca să poată să voteze. Cristian Buzea a mai spus că oamenii care stau la coadă sunt deciși și motivați să nu renunțe și să încerce să voteze. Românul a povestit că la secția de votare respectivă e o singură ușă pe care se intră și se iese și accesul este îngreunat. O persoană stă la ușă și intrarea sau ieșirea în secția de vot se face pe grupuri.

Și jurnalistul Robert Schwartz, aflat la Ambasada României de la Berlin, a relatat la Digi24 cum decurge votul acolo, remarcând prezența unor grupuri ciudate de tineri, care consumaseră alcool și care veniseră la vot îmbrăcați cu tricouri albe pe care scria cu roșu cunoscutul slogan anti-PSD. În opinia jurnalistului, era vorba de un grup infiltrat.

Andreea Cristiana Neaga a scris pentru Digi24.r0: „Locuiesc în Germania și am votat la secția de votare din Bochum, NRW. Eu personal am așteptat 7 ore să votez și mai sunt încă peste 4000 de oameni care cu siguranță nu vor mai putea vota!!! Asta doar din cauza PROASTEI ORGANIZĂRI. Copiii leșinau, oamenii se îmbulzeau, gardienii ne țineau la ușă, ne dădeau foarte greu voie să intrăm în secții. Toți oamenii sunt revoltați și majoritatea vor face plângeri penale! De altfel, există foarte mulți oameni infiltrați care dau vești eronate cum că ar trebui să plece acasă pentru că nu mai sunt buletine de vot! Vă rog să transmiteți aceste detalii pentru că este haos! Încă o informație foarte importantă: NU DAU BULETINE PENTRU REFERENDUM, DACĂ NU SE CERE!!!!!! De aceea este mic procentul celor care au votat la referendum. Vă rugăm solemn să dați această informație! Eu personal și familia mea vom încerca să facem ceva în această privința în scris pentru că nu este legal așa ceva!”

La mai multe secții de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin, Roma sau Offenbach s-au format cozi, sute de români așteptând să-și exercite dreptul la vot. Cozi s-au format și în fața secțiilor de votare din Bruxelles, Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra, Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin și Regensburg, românii declarându-se nemulțumiți, pe rețelele de socializare, că așteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităților române.

În ciuda acestor probleme,  Biroul Electoral Central a anunțat că votul din diaspora nu va fi prelungit.

Aceleași probleme cu votul din diaspora au fost și la alegerile prezidențiale din 2014, ceea ce a dus în cele din urmă la demisia ministrului de externe de atunci, Titus Corlățean. În locul său a fost numit atunci Teodor Meleșcanu, care este și ministrul de externe actual.

Probleme și incidente la votul din diaspora au fost și la alegerile prezidențiale din 2009. Atunci, Biroul Electoral Central a acceptat, în unele cazuri, prelungirea votului în diaspora.

Citiți și: 

Alegeri europarlamentare 2019. Nereguli la votul din diaspora. Cozi kilometrice. Oamenii așteaptă și 5 ore ca să voteze

Iohannis către românii de la cozi: Vă rog, nu vă pierdeți răbdarea, nu renunțați la votul dumneavoastră!

Petiţie online prin care se cere demisia lui Meleşcanu pentru „sabotarea” românilor din străinătate şi a drepului lor de a vota

Româncă din Munchen, după ce nu a reușit să voteze, deși a stat 5 ore la coadă: „Am plecat deprimată, pe drum am plâns”

MAE, după imaginile cu cozile infernale la votul din diaspora: Toate secțiile sunt operaționale și funcționează normal

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri