Klaus Iohannis, replică pentru PSD şi ALDE: O atitudine pur şi simplu nepoliticoasă

Data publicării:
iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis califică drept „pur şi simplu nepoliticoasă” atitudinea PSD şi ALDE care refuză să ia parte la consultările de la Cotroceni.

„E o atitudine pur şi simplu nepoliticioasă. Nu îmi dau seama ce vor dori să obţină, dar cred că greşesc”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului anunţase că, înainte de validarea rezultatelor alegerilor, doreşte să discute cu partidele intrate în Parlament, „pentru a avea o claritate asupra evenimentelor care vor avea loc în zilele următoare”.

Preşedintele nu a invocat vreun articol din Constituţie şi a lăsat să se înţeleagă că aceste consultări sunt informale. El spune că îşi doreşte să afle cum vede fiecare formaţiune ce va urma în perioada următoare.

Liviu Dragnea a anunțat că PSD nu va merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis privind numirea prim-ministrului, pentru că vrea să respecte Constituţia.

El a arătat că şeful statului poate organiza consultări cu partidele doar în baza articolului 103 din Constituţie.

Acest articol prevede că „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”.

Şi ALDE, formaţiunea alături de care PSD ar urma să formeze viitoarea majoritate parlamentară, a anunţat că nu va răspunde invitaţiei.

„Cum respectul faţă de proceduri este o condiţie obligatorie a calităţii regimului democratic, reprezentanţii ALDE vor răspunde cu maximă solicitudine invitaţiei preşedintelui României de a participa la consultări în vederea formării noului Guvern după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaţilor şi senatorilor şi constituirea unei majorităţi absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianţă de partide”, şi-a motivat ALDE decizia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri