USR cere desigilarea tabletelor contra votului multiplu: PSD să nu vicieze derularea corectă a alegerilor prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
operator tableta sectie vot alegeri - inquam ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

USR a cerut parlamentarilor PSD din comisia pentru alegerile europarlamentare să grăbească desigilarea tabletelor pentru prevenirea votului multiplu, despre care STS a spus astăzi că nu pot fi folosite la alegerile prezidențiale. În caz contrar, arată un comunicat al USR, „există riscul major ca desfășurarea alegerilor din noiembrie să fie viciată”.

Comisia condusă de Lia Olguța Vasilescu, din care fac parte și Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Cătălin Rădulescu, a decis sigilarea tuturor tabletelor folosite la scrutinul din primăvară pentru înregistrarea votanților și împiedicarea votului multiplu, tablete care ar trebui să fie utilizate și la alegerile prezidențiale din toamnă. Prin această dispoziție arbitrară, PSD împiedică organizarea corespunzătoare a alegerilor prezidențiale, lăsând foarte puțin timp instituțiilor implicate să se pregătească pentru scrutin”, arată USR.

Formațiunea mai arată că „reprezentanții PSD încearcă din răsputeri să acrediteze ideea unei „fraude electorale” fără a avea nicio bază reală”.

Două personaje reprezentative pentru PSD, adică PRM-ista Olguța Vasilescu și deputatul Viorel Sălan, au încercat cu disperare să găsească cea mai mică breșă în declarațiile tranșante, atât ale reprezentanților Institutului Național de Statistică, cât și ale reprezentanților Serviciului de Telecomunicații Speciale, care au spus cât se poate de clar, de la început, că nu există absolut niciun indiciu care să ducă la concluzia că alegerile ar fi fost fraudate. A fost imposibil să înțeleagă până și faptul că Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV) nu este un soft în sine, ci un sistem care are mai multe componente, inclusiv niște soft-uri, și că Institutul Național de Statistică lucrează exclusiv cu Sistemul Informatic de Centralizare a Proceselor Verbale (SICPV), unul dintre softurile din SIMPV”, a spus senatorul USR Nicu Fălcoi, potrivit comunicatului.

USR mai arată că „scopul nu a fost nicio clipă identificarea neregulilor la alegerile europarlamentare, mai ales aflarea celor responsabili pentru că zeci de mii de români din Diaspora au fost împiedicați să-și exercite un drept constituțional. Scopul a fost discreditarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) astfel încât PSD să poată manipula rezultatele viitoarelor alegeri”, potrivit comunicatului.

Prim-adjunctul STS, Ionel-Sorin Bălan a spus astăzi că tabletele destinate introducerii datelor votanților în secție sunt sigilate și nu pot fi folosite, fiind obiectul anchetei Comisiei parlamentare. STS încearcă să facă disponibile sistemele informatice până la prezidențiale.

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri