Exclusiv Allen Coliban, despre comasarea localelor cu europarlamentarele: Trebuie să-i dai primarului șansa să își ducă mandatul până la capăt

Data actualizării: Data publicării:
allen coliban
Allen Coliban, primarul municipiului Brașov, a vorbit miercuri seara, în exclusivitate la Jurnalul de Seară de la Digi24, despre varianta comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Allen Coliban, primarul municipiului Brașov, a vorbit miercuri seara, în exclusivitate la Jurnalul de Seară de la Digi24, despre varianta comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare. Acesta a spus că primarii în funcție ar trebui să își ducă mandatul până la capăt, ținând cont că devansarea localelor ar scurta cu 5 luni mandatele primarilor. În ceea ce îi privește pe alegători, aceștia trebuie să știe foarte clar când merg să voteze, a precizat edilul.

Cosmin Prelipcenu, jurnalist Digi24: Comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele este o idee bună?

Allen Coliban, primarul Brașovului (USR): Din perspectiva primarului în funcție, veți găsi probabil mulți primari care să spună că „da, e o idee bună”. De ce? Pentru că, în teorie, o campanie scurtă avantajează primarul în funcție.

Dar eu am intrat în politică să apăr niște principii, și în primul rând democrația, să existe o democrație sănătoasă. Democrație sănătoasă se face pe bază de predictibilitate. Să-i dai omului șansa să își ducă mandatul până la capăt. În cazul de față am vorbi despre un mandat scurtat cu aproape 5 luni.

Pe de altă parte, pentru cetățeni, și pentru toți cei care sunt atenți la ce se întâmplă în politică, să fie foarte clar când merg să pună ștampila. Nu poți să ai un factor politic care să aleagă în funcție de interese de conservare a puterii și să schimbe asta fără predictibilitate.

Sunt câteva aspecte și care țin de constituționalitate, de faptul că în legislația românească, dreptul de a alege și de a fi ales, în cazul unui rezident, trebuie să ai reședința cu minim 6 luni stabilită înainte. Despre astfel de probleme nu aud vorbindu-se foarte răspicat, și sunt lucruri care influențează toată dinamica unei campanii și a alegerilor. Și totodată drepturile constituționale ale românilor.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri