Apelul ambasadelor. Iohannis: „Sper să se audă și la PSD”

Data actualizării: Data publicării:
180612_COTROCENI_COMISIA_DE_LA_VENETIA_iohannis_09_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat, joi, de la Bruxelles, apelul transmis de ambasadele a 12 state care se declară îngrijorate de modificarea legislaţiei penale, el spunând că acestea au „perfectă dreptate” şi că astfel de atenţionări sunt transmise de mult timp şi de el, dar şi de alţi români.

Au perfectă dreptate. Este lucrul pe care l-am spus eu de multă vreme - legile Justiţiei se pot modifica, dar modificările trebuie să fie de aşa natură încât să îmbunătăţească independenţa şi eficienţa sistemului de justiţie. Iar aceste atenţionări, sigur, sunt exact lucrurile pe care le spun şi eu de multă vreme şi lucruri pe care le spun mulţi români de multă vreme. Sper să se audă și la PSD”, a declarat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut aceste declaraţii la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European.

Ambasadele a 12 state - Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii - au transmis joi o declaraţie comună în care fac apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. Acestea îşi exprimă îngrijorarea că mai multe modificări propuse Codurilor penale pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane.

Ministerul Afacerilor Externe a răspuns apelului lansat de ambasade, transmiţând că amendarea legislaţiei în domeniul penal reprezintă un atribut al Parlamentului, acordat prin Constituţie, iar etapele acestui proces sunt respectate, inclusiv din perspectiva consultării publice şi a dialogului cu cetăţenii.

Liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, a reacționat arătând că apelul ţărilor partenere transmis joi către România vine din partea unor reprezentanţi ai ambasadelor pe care nu îi cunoaşte, şi nu din partea şefilor misiunilor diplomatice, reprezentanţii acelor state la Bucureşti. „Sunt alături de ei în greaua suferinţă care îi încearcă în materie de îngrijorare, să stea liniştiţi, să-şi vadă de treburile lor”, a continuat, cu ironie, senatorul PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri