AUR prezintă oferta de guvernare cu Garcea: Tribunale ale poporului, „care să soluționeze procesele colective sau de clasă”

Data actualizării: Data publicării:
Mircea-Diaconu-George-simion
Mircea Diaconu s-a alăturat partidului AUR pentru a face cunoscută oferta lor de guvernare. Foto: Cristian Șuțu

AUR are începând de azi un program de guvernare, dar și mai mulți politicieni recliclați de la alte formațiuni. Între noii vectori de imagine ai partidului AUR:  actorii Mugur Mihăescu și Mircea Diaconu, Norica Nicolai, Gheorghe Piperea și Petrișor Peiu. Aceștia au fost prezenți și au vorbit la lansarea programului de guvernare al AUR, iar în perioada următoare vor pleca prin țară pentru a face cunoscută oferta politică a formațiunii. 

Partidul AUR a făcut publică azi propunerea sa de program de guvernare. Un document în 15 puncte care, dacă ar fi dus la îndeplinire, ar modifica serios felul în care România este astăzi administrată de cele trei puteri: legislativă, executivă și judecătorească.

În ceea ce privește sistemul juridic, partidul AUR intenționează să schimbe profund sistemul, și anume prin introducerea sistemului de curți cu jurați. Acestea “vor fi formate din cetățeni români majori și cu capacitate deplină de exercițiu, care să soluționeze cazurile penale grave și procesele colective sau de clasă”, după cum se afirmă în documentul AUR.

În zona puterii executive, AUR dorește reducerea la jumătate a numărului de ministere (maxim 12), dar și reducerea cu două treimi a numărului total de unități administrativ-teritoriale și a numărului de instituții publice. 

AUR dorește de asemenea modificarea Constituției României prin punerea în practică a deciziei luate de români prin referendum, de reducere a numărului de parlamentari la 300. 

Naționalizare promisă de AUR

Statul român va fi deținătorul pachetului majoritar de acțiuni la companiile din domeniile strategice, precum și la cele care prelucrează bogățiile naturale”, se anunță în programul de guvernare al AUR. Tot în acest document se vorbește despre renaționalizarea unor companii. “Pachetele majoritate de acțiuni OMW-Petrom și ale altor companii strategice vor fi recuperate treptat, prin intermediul unor despăgubiri corecte, după ce se va verifica îndeplinirea tuturor obligaților contractuale, inclusiv a celor de vânzare”. 

Un capitol important în programul de guvernare propus azi de AUR este cel referitor la educație. Partidul condus de George Simion își propune să readucă în atenție evenimentele sportive de dinainte de 1989, precum Daciada. AUR promite ca în 10 ani să construiască, modernizeze sau extindă 500 de școli din România. În documentul prezentat de AUR se vorbește și despre un program național “Domnul Trandafir”, care ar avea ca scop “redarea demnității cadrelor didactice prin salarizare și stimulente adecvate”. Nu se dau alte detalii despre acest program național, care probabil că a fost inspirat în denumire din povestirea lui Mihail Sadoveanu, “Domnu’ Trandafir”.

AUR promite că în primii săi patru ani de guvernare va mări salariul minim brut până la 5000 de lei, iar el se va indexa anual cu rata inflației. De asemenea, se vorbește despre “reducerea drastică a taxelor, a contribuțiilor la sistemul de pensii, asigurări sociale și sănătate până la un nivel cumulat de 25% din salariul angajatului pentru primii 5000 de lei din salariul brut”. Cât privește politica fiscală, se propune un impozit pe cifra de afaceri de 2% pentru companiile cu cigfră de afaceri mai mică de 5 milioane de euro. Pentru celellalte, se va aplica un impozit pe profit de 16%. 

George Simion și Claudiu Târziu, liderii partidului AUR, au fost încadrați la prezentarea programului de guvernare al AUR de Mugur Mihăescu (actor, fost membru al Partidului Verde, colaborator al Securității), Norica Nicolai (fost membru PNTCD și PNL, fost secretar de stat și europarlamentar), Mircea Diaconu (actor, fost senator PNL și europarlamentar independent), Gheorghe Piperea (avocat și profesor universitar, a încercat fără succes să strângă semnături la alegerile prezidențiale din 2009), Petrișor Peiu (fost consilier al premierilor Adrian Năstase și Radu Vasile). 

lideri-AUR
Norica Nicolai, Mircea Diaconu și Gheorghe Piperea, alături de liderii AUR, la lansarea programului de guvernare. Foto: Cristian Șuțu

Toți aceștia au lăudat documentul și au promis că-l vor face cunoscut românilor în perioada următoare. “O să plecăm prin țară și eu, și Norica, să vorbim cu oamenii de ale vieții. Și o să luăm și documentul ăsta cu noi”, a anunțat Mircea Diaconu. La rândul ei, Norica Nicolai a afirmat că programul de guvernare al AUR “este primul demers făcut de un partid politic și realizat în parteneriat cu cei pe care vor sa îi guverneze. Faptul că ați ales să vorbiți este cea mai mare șansă pe care o dați democrației. Și pentru asta eu vă sunt partener”, a mai anunțat Norica Nicolai. Acgtorul Mugur Mihăiescu ne-a explicat că el este deja înscris în AUR, însă celelalte personalități prezente sunt deocamdată doar susținători ai demersului AUR. 

 

lidri-AUR-Garcea
Mugur Mihăescu, cunoscut pentru personajul Garcea, prezintă oferta de guvernare a AUR. Foto: Cristian Șuțu

 

Editor : Cristian Șuțu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri