Bambilici în Coaliție în criza cerealelor. PSD cere iar suspendarea importurilor din Ucraina. PNL: Nu se rezolvă cu măsuri radicale

Data publicării:
O imagine în care simbolul stop este plasat lângă o hartă cu Ucraina care este înconjurată de cereale.
PSD cere întocmirea unui act normativ de suspendare a importurilor de cereale din Ucraina. Foto: Profimedia Images

PSD a solicitat Guvernului să elaboreze un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina, ca soluție de rezervă în cazul în care măsurile promise de Comisia Europeană nu se vor concretiza "în timp util", în timp ce reprezentanții PNL spun că măsurile radicale nu vor rezolva criza cerealelor.

"PSD solicită ca la nivelul Guvernului României să se elaboreze în regim de urgență un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina. În acest sens, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, care gestionează politica de comerț a României, trebuie să colaboreze cu Ministerul Agriculturii pentru redactarea actului normativ, care să fie adoptat în cazul în care problema nu va fi soluționată în timp util la nivelul Comisiei Europene", se arată într-un comunicat al PSD.

"PSD subliniază că această măsură ar fi putut fi discutată în cadrul întrevederii de miercuri a miniștrilor de comerț din UE cu vicepreședintele CE care gestionează acest domeniu, la care au participat și miniștrii agriculturii, dacă domnul Cadariu nu ar fi fugit de responsabilitatea pe care o are în domeniul comerțului exterior și nu ar fi lipsit de la întâlnire. PSD consideră că pentru rezolvarea problemelor generate de exporturile ucrainene este nevoie de o soluție comună, agreată la nivelul Uniunii Europene. În acest sens, PSD salută propunerea vice-președintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, ca șefii guvernelor din cele cinci state afectate să adopte o poziție comună prin care să se activeze mecanismele europene speciale privind suspendarea acestor importuri. Dacă însă această poziție comună nu se va contura într-un interval rezonabil, situația României va deveni deosebit de gravă în contextul în care celelalte state din regiune au luat deja măsuri unilaterale pentru interzicerea importurilor din Ucraina. Prin urmare, Guvernul României va fi nevoit să adopte măsura suspendării importurilor până când Comisia Europeană va furniza un răspuns adecvat pentru rezolvarea acestei probleme", au transmis social-democrații.

În comunicat se precizează faptul că dintre toate statele UE, România a sprijinit cel mai mult Ucraina în privința exporturilor de cereale.

"Peste jumătate din aceste exporturi, respectiv peste 14 milioane de tone, au traversat teritoriul țării noastre, iar România trebuie să mențină acest sprijin important, prin asigurarea culoarelor de tranzit pentru cerealele ucrainene către statele terțe", se arată în document.

Ionuț Stroe: Românii pot fi ajutați cu măsuri inteligente, nu cu sloganuri

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a comunicat într-un mesaj pe Facebook că fermierii români afectați de criza cerealelor vor primi sprijin european, iar acum nu este momentul să fie luate "soluții radicale".

"Femierii români pot fi ajutați cu măsuri inteligente, nu cu sloganuri sau măsuri radicale. Peste 15 zile fermierii afectați de tranzitul cerealelor din Ucraina pot deja să depună actele pentru ajutorul de la Guvern, cei 20 de milioane de euro, din care jumătate sunt bani europeni și jumătate de la buget. Ca urmare a intervenției premierului la Bruxelles, banii sunt deja disponibili, pentru că am ales să dialogăm cu Comisia Europeană, în loc să ne auto-izolăm. În plus, va exista și un al doilea pachet de bani europeni pentru agricultori, dublu ca valoare, de 100 de milioane de euro - din care România va putea să obțină o sumă importantă", a transmis Ionuț Stroe pe Facebook.

"Poziția guvernului și a PNL a fost una corectă: banii europeni se obțin prin abordări europene! Ministrul Daea trebuie să continue pe această linie a dialogului și pe strategia care a dat roade din partea României. Suntem în UE și trebuie să știm să beneficiem la maxim de solidaritatea pieței comune. Țările care au încercat să-și închidă granițele cu Ucraina și să acționeze singure, individual, vor pierde banii sau vor trebui să revină la o poziție comună, europeană. Orice formulă în care încercăm să ne auto-izolăm prin măsuri populiste, dar goale de conținut, este perdantă", a mai scris Ionuț Stroe.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Momentul când o polițistă din Cluj îi dă cu spray lacrimogen în față colegului său. Acesta se chinuie să...
Pro FM
Câți copii are Celine Dion: "Viața mea e să fiu mamă". Fiul cel mare are 23 de ani și seamănă foarte bine cu...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...