Boloș (Finanțe): E nedrept ca activitățile speculative să genereze profituri. Metoda impunerii de măsuri fiscale a funcționat

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Boloș face declarații.
Marcel Boloș. Foto: Inquam Photos / George Călin

Noul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, că, pentru a combate specula, Executivul condus de Marcel Ciolacu ar putea impune măsuri fiscale folosite și în cazul fondului de tranziție energetică, din care au fost plătite sumele compensatorii la facturile clienților.

„În ceea ce privește activitățile speculative, ele apar conjunctural și în aceste perioade de timp conjuncturale există două tipuri de metode. Metoda unei impozitări temporare, am avut astfel de situații și știm cum a luat naștere fondul de tranziție energetică, tot dintr-o activitate conjuncturală, tot cu metode de impunere premise de directiva UE în domeniul fiscalității și știm că într-un final lucrurile s-au liniștit.

Pe de altă parte, există și metodele acestea de constrângere care pentru anumite activități din acestea conjucturale și profituri speculative, pentru că se produc câștiguri în acele momente de timp, pe nedrept, în piață. Metodele de constrângere sunt de natură juridică de această dată. Sunt măsuri de constrângere, de la amenzi sau anumite alte tipuri de măsuri pe care le putem aplica. Le vom discuta cu Ministerul Justiției pentru a lămuri zona aceasta de măsuri de natură juridică pe care le putem pune în aplicare.

Este nedrept ca aceste activități speculative să genereze profituri și câștiguri speculative și măsura impunerii a funcționat, chiar dacă pe o perioadă limitată de timp, s-a reușit ca prin fondul de tranziție energetică să se adune sume importante de bani care mai apoi au fost relocate spre zona de compensare a facturilor pentru populație și mediul de afaceri”, a afirmat Marcel Boloș.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, în prima sa ședință în calitate de prim-ministru al României, că „urgența maximă” a cabinetului său o reprezintă schema de reducere a adaosurilor comerciale la alimentele de bază. De asemenea, premierul Ciolacu a spus că, pe lângă reducerea inflației „la o singură cifră”, este la fel de important „să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România”.

„Vom veni cu un program curajos pentru a stopa creșterea prețurilor la alimentele de bază. Și vom lovi fără milă în toți cei care cred că se pot îmbogăți prin speculă pe spatele și suferința românilor”, a spus Ciolacu, joi, în ședința Parlamentului pentru învestirea noului Cabinet.

Ministrul a vorbit, joi seară, și despre obiectivele importante ale perioadei următoare, între acestea fiind reducerea inflaţiei şi asigurarea unei creşteri economice sustenabile.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri