Burduja spune că plafonarea prețurilor din energie rămâne valabilă până în martie 2025. „Ieșirea din schemă va fi etapizată”

Data publicării:
Sebastian Burduja
Sebastian Burduja spune că breşa de securitate de la Camera deptaţilor este ”un lucru inacceptabil”, iar cel care se ocupă de sistemele informatice de la Parlament au de dat nişte explicaţii. FOTO: Inquam Photos

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus miercuri, la Prima News, că intenționează să păstreze schema de plafonare a preţurilor din energie până în martie 2025, precizând că datoria Ministerului Energiei către furnizori este undeva la 2 miliarde de lei. Burduja subliniază că ieșirea din această schemă de compensare și plafonare va fi etapizată. 

„Cu siguranţă, păstrăm schema de plafonare- compensare, deci preţuri plafonate la românul de rând şi la companiile româneşti din economie. Această schemă a asigurat o stabilitate pentru clientul final, dar şi pentru furnizori”, a spus ministrul Energiei în emisiunea România Politică, de la Prima News, potrivit News.ro. 

El a precizat că în continuare, preţurile sunt mai mici decât pe Bursă, pe factura românilor.

„Mai mult, discutăm de 5 milioane de gospodării din România care plătesc factura la curent, în medie, pe lună, într-un an, 35 de lei, ceea ce este o sumă rezonabilă, pentru o ţară cu puterea noastră de cumpărare”, a menţionat Sebastian Burduja.

Ministrul a arătat despre liberalizarea pieţei că a fost parte dintr-o furtună perfectă, alături de războiul din Ucraina, revenirea din pandemie.

„Este important că UE a permis tuturor statelor, nu numai României, să aibă măsuri de protejare a consumatorului final, în mod special a celor vulnerabili şi aceste măsuri sunt premise cel puţin până în primăvara anului 2025.

„Intenţionăm să păstrăm schema până în martie 2025”, a mai spus ministrul.

Ieșirea din schema de compensare și plafonare va fi etapizată

Despre ce se va întâmpla după ce schema nu va mai fi valabilă, Burduja a arătat că toată piaţa, tot lanţul îşi doreşte o etapizare a măsurilor de ieşire din această schemă de compensare şi plafonare.

„Dacă am apela la o măsură bruscă, s-ar îngrămădi furnizorii de energie electrică, gaze naturale şi iarăşi ar duce la o creştere de preţuri, deci va fi o ieşire etapizată, foarte bine gândită”, a completat Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja a mai declarat că, la zi, datoria Ministerului Energiei către furnizori este undeva la 2 miliarde de lei.

„Întreaga schemă costă mult mai puţin, dacă ne referim la anul calendaristic ianuarie- decembrie 2024, ne aşteptăm ca schemă să coste undeva la 3 miliarde de lei, aceasta este estimarea ANRE”, a spus ministrul, precizând că este vorba de cât va costa schema anul acesta.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri